Podeli vest

Nastavlja se misija Rusije i SAD u orbiti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

astronaut
Foto: Shutterstock

Novi tim kosmonauta toplo je dočekali četvoro Amerikanaca, dvojica Rusa i nemački član posade koji su se već nalazili na stanici, prenosi Glas Amerike.

Svih sedmoro trenutnih stanara svemirske stanice rukovalo se i zagrlilo novopridošle ruske kosmonaute.

Kako navodi AP, trojica ruskih kosmonauta su na Međunarodnu svemirsku stanicu prispeli u žutim odelima sa plavim detaljima, što su boje ukrajinske zastave.

Oleg Artemijev, komandant ruskog tima, nosio je plavo svemirsko odelo na video snimku na kome se vidi kako se kapsula Sojuz priprema za spajanje sa svemirskom stanicom.

Ne zna se da li su presvlačenjem u žuta odela nameravali da upute neku poruku.

Kada su kosmonauti mogli da razgovaraju sa svojim clanovima porodica na Zemlji, Artemijevu je postavljeno pitanje o odelima. Rekao je da svaka posada bira svoja odela.

“Bio je naš red da izaberemo boju, ali smo do sada nagomilali puno žutog materijala i morali smo da ga iskoristimo. Zato smo morali da nosimo žuto”, naveo je on.

Evropska svemirska agencija (ESA) je dan ranije saopštila da suspenduje zajedničku misiju slanja robotičkog rovera na Mars sa Rusijom zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski tim počinje misiju koja će trajati šest i po meseci.

Oni će zameniti trojicu sadašnjih članova posade stanice koji se vraćaju na Zemlju 30. marta – kosmonaute Pjotra Dubrova i Antona Škaplerova, i američkog astronauta Marka Vande Heija.

Kada se bude vratio u Kazahstan sa ruskim kolegama, Vande Hei će postaviti NASA-in rekord od 355 dana provedenih u orbiti.

Let do svemirske stanice od Bajkonura trajao je tri sata i deset minuta.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: