Podeli vest

Hormonalne promene tokom trudnoće dovode do trajnih promena u mozgu majke, pokazuje novo istraživanju na miševima koje odražava slične promene kod ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Istraživanje je sprovedeno u Londonskom institutu Francis Crick i objavljeno u časopisu Science otkrilo je da promene u nivou progesterona i estrogena pokreću “majčinski instikt” kod miševa.

Korišćenjem malih uređaja prikačenih na glave miševa, naučnici su pratili neurone u hipotalamusu, delu mozga koji se smatra odgovornim za “regulaciju roditeljskog ponašanja”, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

Miševe majke provodile su svoje vreme brinući se o svojim mladuncima, dok “devičanski” miševi nisu pokazivali interesovanje za mladunce, navodi se u istraživanju.

“Verujemo da ove promene, često nazivane ‘bebin mozak’, uzrokuju promenu prioriteta – devičanski miševi se fokusiraju na parenje, pa im nije potrebno reagovati na mladunce drugih ženki, dok majke moraju ispoljiti izraženo roditeljsko ponašanje kako bi obezbedile preživljavanje mladunaca”, rekao je dr. Jonny Kohl, koji je predvodio istraživanje u Londonskom institutu Francis Crick, za The Gardijan.

“Ono što je fascinantno je da se ova promena ne dešava odmah po rođenju – mozak se priprema mnogo ranije za ovu veliku životnu promenu.”

I kod majki među ljudskom populacijom dolazi do promena u mozgu, budući da trudnoća može uticati na mozak i do dve godine, stoji u izveštaju u časopisu Science.

“Mozak novih majki je efikasnije povezan u područjima koja im omogućavaju, na primer, da reaguju na potrebe svog novorođenčeta ili da prepoznaju pretnje u svojoj okolini.”

Iako se “bebin mozak” može doživeti kao negativna stvar, gde se nove majke opisuju kao “zaboravne” ili “rastrzane”, prema studiji koja je preneta u Salonu, kod novih majki se zapravo beleži povećanje sive mase u područjima mozga koja se bave multitaskingom, empatijom i društvenom kognicijom.

“Znamo da se žensko telo menja tokom trudnoće kako bi se pripremilo za podizanje potomstva. Jedan primer je proizvodnja mleka, koja počinje dugo pre porođaja”, rekao je dr. Kohl za The Guardian

. “Naše istraživanje pokazuje da se takve pripreme odvijaju i u mozgu.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…