Podeli vest

Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera rekao je danas da je ova radna, ali i prijateljska poseta Srbiji, značajna zbog postavljanja veze koja će razviti plodnu saradnju koja je postojala još u vreme Jugoslavije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

“Zahvaljujem na izuzetnoj dobrodošlici, prema meni i mojoj delegaciji. Ovde je počelo proleće, čini mi se, i pupoljci su sumbol onoga što se rađa među nama. Veliku počast odajem slavnom Josipu Brozu Titu, veliki zagovornik našeg naroda. Zajedno je sa ostalim osnivačima Pokreta nesvrstanih uspeo da izvrši veliki uticaj i da okupi veliki broj zemalja. On je pokrenuo prvu saradnju između moje zemlje i Jugoslavije, koja je donela mnogo”, rekao je Tuaderu na konferenciji nakon potpisivanja brojnih sporazuma o saradnji dve zemlje.

Pohvalio je, kako je rekao “vođstvo moderne Srbije” na Balkanu i rekao da to otvara nove perspektive saradnje u svim oblastima zajedničke interakcije u eri globalizacije, kada postoje veliki geopolitički, geostrateški i geoekonomski i drugi izazovi.

Tuadera je ocenio da “se diže novi dan” nad prijateljskim i istorijskim odnosima između Centralnoafričke Republike i Republike Srbije.

“Posle više godina hibernacije, došao je trenutak da ponovo pokrenemo ekonomsku, socijalnu, kulturnu i stručnu saradnju između naše dve zemlje”, rekao je Tuadera.

Prema njegovim rečima, slavne decenije kada su CAR i SFRJ najviše sarađivale, sedamdesetih i osamdesetih, ostavile su neizbrisive utiske u sećanjima mnogih njegovih sunarodnika.

“To je bila slavna decenija i tada su bile otvorena diplomatska predstavništva u obe zemlje i mnogi ekonomski projekti, društveni i kulturni projekti su bili realizovani i to na ponos oba naroda. I kako se lepe uspomene nikad ne gube, evo nas opet kod vas, vraćamo se da sledimo primer naših prethodnika”, poručio je Tuadera.

On je istakao značaj učešća Srbije i njene vojske i u mirovnim snagama u Ujedinjenim nacijama i iskoristio priliku da pomene doktorku Oliveru Jovanović, koja je umrla od malarije u toj zemlji, gde je bila, kako bi pomagala tamošnjem narodu.

Tuadera je naveo da ova poseta predstavlja volju njegove zemlje da još više otvori svoje granice za srpske investitore.

“Od sada pa nadalje, Centralnoafrička Republika i Republika Srbija praktično i nemaju neke međusobne granice, osim što postoji zaista ta geografska distanca, ali ako mi imamo dovoljno volje, ta geografska razdaljina neće biti prevelika”, zaključio je Tuadera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: