Podeli vest

Turske vlasti pritvorile su 25 osumnjičenih u vezi sa pucnjavom prošlog vikenda u katoličkoj crkvi u Istanbulu, kada je jedan turski državljanin poginuo tokom službe, izjavio je danas turski ministar pravde Jilmaz Tunc.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Emrah Gurel (STR)

Tunc je napisao na platformi X da se među 25 pritvorenih nalaze i dvojica osumnjičenih naoružanih ljudi, koje je policija ranije uhapsila, a za koje se veruje da su povezani sa Islamskom državom, preneo je Rojters.


Dodao je da je 25 osumnjičenih optuženo za protivzakonito organizovanje i teško ubistvo sa umišljajem, a da je još devet osumnjičenih pušteno na slobodu do početka suđenja.


Dvojica glavnih osumnjičenih su strani državljani, jedan je iz Tadžikistana, a drugi je Rus, izjavio je ranije turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja.


Napad se dogodio u nedelju ujutru u italijanskoj katoličkoj crkvi Santa Marija u istanbulskom okrugu Sarijer, a ubijen je jedan turski državljanin dok je prisustvovao službi.
Dvojica napadača su bili maskirani.


Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad, a u objavi na Telegramu je navela da je to odgovor na poziv vođa te grupe da na meti budu Jevreji i hrišćani.


Islamska država je izvela brojne napade širom Turske, uključujući i napad na noćni klub u Istanbulu 1. januara 2017. godine, kada je ubijeno 39 ljudi.


Turske vlasti su od juna 2023. godine pritvorile 2.086 osoba, za koje se sumnja da su povezane sa Islamskom državom, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: