Podeli vest

Turska vladajuća AK partija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana kritikovala je danas odluku kompanije “Volt Dizni plus” da na svom striming servisu ne emituje dokumentarac o osnivaču moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dizni
Foto: Pixabay

Portparol partije Omer Čelik osudio je objavljenu odluku da se serija ne emituje kao “sramnu i kao izraz nepoštovanja”, preneo je Rojters.

Turski nadzorni organ za radiodifuziju saopštio je da ispituje izveštaje turskih i jermenskih medija.

Jermenski nacionalni komitet Amerike (ANCA) pozvao je u junu “Dizni” da otkaže emisiju, rekavši da ona „veliča turskog diktatora i genocidnog ubicu”.

Prošlog meseca, “Dizni Turska” najavio je da će serija “Ataturk” biti emitovana veoma brzo na stogodišnjicu Turske Republike. Nekoliko turskih i jermenskih medija navodi da je “Dizni” odlučio da otkaže seriju, rekavši da su na odluku uticale aktivnosti lobiranja ANCA.

Turska televizijska organizacija RTUK, najavila je istragu u utorak uveče u izjavi na platformi za razmenu poruka Ks, opisujući Ataturka kao “najvažniju društvenu vrednost“.

“Volt Dizni” u Turskoj saopštio je danas da je “revidirao strategiju distribucije sadržaja kako bi dosegao širu publiku” i odlučio da emituje specijalnu verziju dokumentarca na televizijskom kanalu “Foks” u Turskoj, a zatim će biti prikazan kao dva odvojena filma u bioskopima.

U svetlu odnosa Turske i Jermienije, Rojters navodi da su u maju 1915. osmanlijski komandanti ”započeli masovnu deportaciju Jermena iz istočne Turske”.

Jermenija tvdi da je oko 1,5 miliona Jermena umrlo u masakrima ili od gladi i iscrpljenosti u pustinji, a ubistva su iz godine priznata kao genocid u desetinama zemalja.

Turska negira da su ubistva bila sistematska ili da predstavljaju genocid i kaže da su hiljade i Turaka i Jermena poginule ”u međuetničkom nasilju”. Mladi pukovnik Mustafa Kemal, kasnije poznat kao Ataturk, bio je komandant u Galipoljskoj bici 1915. godine tokom Prvog svetskog rata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: