U Briselu će danas biti održan sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brisel
Foto: Tanjug/Pixabay

U Briselu će danas biti održan sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, koji su pozvani u Brisel radi dogovora o radu na u implementaciji onoga što je dogovoreno na sastancima u Ohridu 18. marta.

Portparol EU Peter Stano rekao je na jučerašnjem brifingu da obe strane moraju da se fokusiraju na implementaciju jer samo tako sporazum može da uspe, što bi pomoglo da se izađe iz trenutne situacije.

“Obe strane su se obavezale da će se uzdržati od bilo kojih radnji koje bi imale suprotan efekat na atmosferu, koja je neophodna za konstruktivni angažman i pomirenje”, poručio je portparol EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će sutrašnji pregovori na tehničkom nivou u Briselu biti teški, jer, kako je naveo, ne misli da Priština planira da bilo šta stvarno uradi.

“Suštinski problem između nas je u tome ko će šta da kaže, a ne ko će šta i kako da primeni. To je samo ‘benčmark’ koliko napredujete na evropskom putu”, rekao je Vučić za TV Pink.

Srbija je, kako je istakao, posvećena dijalogu i ispuniće obećano, a “ono što smo rekli da nećemo uraditi, naravno da nećemo uraditi”, naglasio je Vučić.

Varheji se sastao sa Bisljimijem

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji sastao se danas u Briselu sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem, sa kojim je razgovarao, između ostalog, o tome kako EU može da pomogne pri implementaciji rezultata dijaloga.

“Počinjemo dan sa Besnikom Bislimijem razgovorom o agendi reformi EU i zadacima koji su pred nama i kako će Komisija moći da pomogne implementaciju rezultata kada dijalog Beograd-Priština bude uspešan”, napisao je Varheji na Tviteru.

Petković se sastao sa Lajčakom u Briselu

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković sastao se danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Sastanak je počeo oko 13.25 sati. Ranije danas Lajčak se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem. Danas bi u Briselu trebalo da bude održan i sastanak Petkovića i Bisljimija uz posredstvo Lajčaka.

Bisljimi se sastao sa Lajčakom u Briselu

Zamenik premijera privremenih pritšinskih institucija Besnik Bisljimi sastao se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Kako navodi portal Reporteri, očekuje se da se Lajčak danas sastane i sa šefom Kancelarije za KiM u vladi Srbije Petrom Petkovićem, a nakon tih bilateralnih sastanaka, očekuje se trilateralni sastanak na kojem će, kako je saopšteno iz EU, strane razgovarati o narednim koracima u primeni Aneksa o primeni dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Bisljimi se ranije sastao i sa komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem. Portparol EU Peter Stano u ponedeljak je naveo da taj blok zemalja očekuje od tzv. Kosova i Srbije da doprinesu stvaranju i održavanju atmosfere normalizacije, pomirenja i brzog sprovođenja obaveza dogovrenim sredinom marta u Ohridu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: