Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda i istakao da je ona situaciju u Srbiji ocenila kao stabilnu i da je pohvalila visok nivo stranih investicija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Instagram printskrin/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Donal Makgetigen, sa kojim je razgovarao o napretku realizacije stendbaj aranžmana, restrukturiranju javnih preduzeća, merama fiskalne politike za smanjenje inflatornih pritisaka, kao i o projektovanom rastu Srbije u predstojećem periodu.

Predstavnici MMF-a su istakli da su fiskalni rezultati budžeta Republike Srbije izuzetno dobri, kao i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako je procenjeno da su trenutne prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF-a, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je naglasio da je Srbija već posle prvog kvartala ove godine na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, te je izrazio očekivanje i da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2023. godini.

U tom kontekstu, predsednik je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih 2–5 godina. Na taj način, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja enrgetske bezbednosti na nivou regiona.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF-a u saradnji sa nadležnim ministarstvima. Govoreći o problemu inflacije, sagovornici su konstatovali da očekuju pad tokom drugog kvartala tekuće godine i znatno osetniji pad tokom druge polovine tekuće godine, a predlog MMF-a je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci

Vučić sa delegacijom Atlantskog saveta:Važna podrška Srbiji u saradnji sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Atlantskog saveta i zahvalio na podršci koju daju evrointegracijama Srbije, inicijativi Otvoreni Balkan i pronalaženju kompromisnog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i jačanju saradnje sa SAD. “Zahvalio sam Alantskom savetu na podršci koju daju evrointegracijama Srbije, inicijativi Otvoreni Balkan, pronalaženju kompromisnog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i na angažmanu na jačanju ukupnih bilateralnih odnosa naše zemlje i SAD”, naveo je Vučih na Instagram nalogu buducnostsrbijeav. On je dodao da je Srbija posvećena razvoju, očuvanju mira i stabilnosti i jačanju saradnje i povezanosti na Zapadnom Balkanu. “Praktična saradnja sa SAD na tom putu nam je od ogromnog značaja”, istakao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: