Podeli vest

U Crnoj Gori registrovani su prvi slučajevi infekcije podsojevima omikron varijante korona vriusa, EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks), saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

korona
Foto: Pixabay

Precizira se da je kod ovih podsojeva došlo do mutacije na spajk proteinu, odnosno delu vrisua koji olakšava ulazak u ćeliju.

Stoga, kažu, ovi podsojevi potencijalno mogu izbeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i usloviti pojačanu transmisiju, odnosno dovesti do rasta u broju obolelih.

Dodaje se da postojeći testovi dobro prepoznaju ove podsojeve, a iz IJZ dodaju da nema dokaza da podstiču značajne promene u težini kliničke slike, odnosno da bi mogli da uzrokuju pojavu ozbiljnih formi bolesti ili povećanje smrtnosti inficiranih.

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podosevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa. Iz Instituta apeluju na građane da poštuju važeće mere za zaštitu zdravlja, posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dečje zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena korona virusom da nose zaštitnu masku sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mera.

Navode i da je će Institut nastaviti kontinuirano da prati situaciju vezano za pojavu novih podsojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izveštavati javnost i predlagati mere za očuvanje zdravlja populacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: