Podeli vest

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je danas da Svetski dan porodice, 15. maj, Srbija ove godine dočekuje sa velikim bolom, tugom i nemerljivom žalošću zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu, u kojima su živote igubila deca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kisić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Ministarka Kisić je istakla da svi moramo da budemo svesni značaja porodice, koja je temelj našeg društva, pokretač i smisao svakog od nas. “Svaki dan jeste i treba da bude dan porodice, ali na današnji dan je važno da se zapitamo šta možemo još da uradimo da porodica zaista bude naša oaza i mesto odakle dobijamo ljubav, energiju i snagu“, rekla je Kisić.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je, prema rečima Kisić, početkom godine sprovelo dve nacionalne studije o stavovima mladih po pitanju porodice i braka i reproduktivnog zdravlja, a prvi rezultati su pokazali da je porodica izuzetno važna za mlade u Srbiji i da nije izgubila vrednost.

Mladi uprkos svim izazovima imaju tradicionalna i zdravorazumska razmišljanja o porodici, budući da dve trećine ispitanika brak svojih roditelja doživljava skladnim, a nešto više od pola ispitanika bi želelo da ima porodicu sličnih vrednosti iz koje potiču, navodi se u saoptenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Roditelji kod većine mladih su ključni u donošenju odluka u životu, a gotovo svi mladi žele decu i to bar dvoje, dok je njih 40 odsto odgovorilo da želi da ima troje i više dece. Kako se navodi, njih 80 odsto bi da se ostvari kao roditelj pre 30 godine, 90 odsto misli da su najbolje godine za brak do 30 godine, a za 82 odsto ispitanika asocijacija za dete je radost.

U istraživanju je bilo obuhvaćeno 2.456 učenika trećih i četvrtih godina srednjih škola iz Vojvodine, Beograda, Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Cilj istraživanja jeste sagledavanje stavova mladih o braku, porodici i reproduktivnom zdravlju, što će biti polazna osnova prilikom donošenja novih mera i strategija Ministarstva za brigu o porodicu i demografiju, istaknuto je u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: