Podeli vest

Nemačke kancelarije se prazne pošto zaposleni mnogo više rade na daljinu u odnosu na period pre pandemije, pokazao je najnoviji izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

posao
Foto: Pixabay

“U ovom trenutku se 12,3 odsto radnih stanica u kancelarijama na dnevnom nivou slabo koristi zato što zaposleni rade na daljinu. Ova brojka je pre pandemije, 2019. godine, iznosila samo 4,6 odsto”, rekao je stručnjak IFO-a Simon Krauze.

Iz navedenih podataka proizilazi da se broj neiskorišćenih radnih stanica u kancelarijama takoreći utrostručio od 2019. godine. U sektoru usluga je broj neiskorišćenih radnih stanica na dnevnom nivou porastao sa 6,2 odsto u 2019. godini na današnjih 16,8 odsto, proizvodnji-sa 3,1 odsto na 9,6 odsto, delimično i u trgovini-sa 3,2 odsto na 5,8 odsto i građevinarstvu-sa 1,7 na 2,5 odsto. Kancelarije su prazne u firmama koje se bave reklamom i istraživanjem tržišta, kao i u faramaceutskoj industriji, IT sferi i menadažment konsaltingu.

Krauze tvrdi da pražnjenje kancelarija vrši dodatni pritisak na tržište nekretnina, a utiče i na manji profit u maloprodajnim objektima u centru, gde se obično nalaze sedišta kompanija. Nedavno istraživanje IFO-a pokazalo je da je u Nemačkoj u aprilu od kuće radilo 24 odsto zaposlenih.

“Procenat ljudi koji rade od kuće je i dalje mnogo veći nego pre pandemije virusa korona”, rekao je tada stručnjak IFO-a Žan-Viktor Alipur.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: