Podeli vest

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”, biće održan danas u Kotoru, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na panelu i imati niz važnih susreta sa zvaničnicima.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

vućič
Foto: Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Kotoru pred početak samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”, da nema nikakvu poruku za Crnu Goru po pitanju rezolucije o Srebrenici i poručio da svako treba da donese svoju odluku, a da će se Srbija u skladu sa tim ponašati u budućnosti.

“Tako da, svako neka donese svoju odluku i u skladu sa tim i mi ćemo se ponašati u budućnosti”, rekao je Vučić obraćajući se na dolasku na samit, na pitanje novinara šta će poručiti Crnoj Gori kada je reč o rezoluciji o Srebrenici.

“Nemam nikavu poruku, to je njihova stvar. Oni donose odluku kako će se postaviti po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Imaju oni neke druge ovde koji će da govore kako i šta očekuju. Mi to ne radimo, ništa. Mi znamo šta je naš odnos po tome”, rekao je Vučić.

Poručio je da ima on jedno pitanje na koje niko nema odgovor.

“A kakav je smisao toga danas? Pošto nam govore i ovo se ne odnosi na Crnu Goru, već na sve druge. A kakav je smisao te rezolucije? Kažete, nije nametanje kolektivne krivice. Nego šta je? Pošto je individualna krivica već određena presudama, o čemu se tu drugo radi pošto se ne pominje se ni jedno ime u samoj rezoluciji. Tako da, svako neka donese svoju odluku u skladu sa tim i mi ćemo se ponašati u budućnosti”, naglasio je Vučić.

Ovao će izgledati samit

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija. Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.

U delegaciji predsednika Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Kako je najavljeno samit počinje u 9.30 časova, a domaćin je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajena.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Na samitu u Tirani razgovaralo se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o “zelenim koridorima”, odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu. Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje. Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: