Podeli vest

Saradnja Rusije i Kine nije usmerena ni protiv koga, već je faktor stabilnosti u svetu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora u Pekingu s kineskim kolegom Si Đinpingom.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/ FILE

Kineski predsednik je izjavio da su odnosi Rusije i Kine izdržali su iskušenja u uslovima promenljive međunarodne situacije i da Kina namerava da uvek bude dobar sused Rusiji, prijatelj i pouzdani partner, prenose ruski mediji.

Ruski predsednik je istakao da su Moskva i Peking akumulirali znatnu količinu praktične saradnje i podsetio da je 2023. bilateralni trgovinski promet porastao za skoro četvrtinu i dostigao dobar nivo od 227 milijardi dolara, navodi Ria Novosti. Putin je takođe rekao da rusko-kineska saradnja nije usmerena ni protiv koje druge sile, već je stabilizujući faktor u svetu.

“Od ključnog je značaja da odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga. Naša saradnja u svetskim poslovima danas je jedna od glavnih stabilizujućih faktora u međunarodnoj areni”, rekao je Putin.

Istakao je da je na kraju prošle godine Rusija bila na četvrtom mestu kineskih trgovinskih partnera, prenosi TASS.

”Na to je direktno uticalo odobrenje plana razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2023. godine nakon Vaše posete Moskvi u martu 2023. godine”, rekao je Putin Siju.

Ruski lider je kao prioritete u bilateralnoj saradnju naveo energetiku, industriju i poljoprivredu. Posebno je istakao saradnju u oblasti visoke tehnologije, inovacija, izgradnje infrastrukture i transporta.

Si je Putinu čestitao na reizboru za predsednika Rusije i istakao da je odnos dve zemlje dobar primer za velike i susedne zemlje da se odnose jedni prema drugima s poštovanjem i iskrenošću i da teže prijateljstvu i obostranoj koristi, prenosi Sinhua.

Kineski predsednik poručio je da se sa ruskim kolegom tokom godina sastao više od 40 puta, što je obezbedilo čvrst, stalan i nesmetan razvoj odnosa.

”Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobri susedi, dobri prijatelji i partneri koji veruju jedni drugima, nastavili da konsoliduju trajno prijateljstvo između dva naroda, i da zajedno teže odgovarajućem nacionalnom razvoju i revitalizaciji i podržavaju pravičnost i pravdu u svet”, ocenio je Si. U toku su pregovori na visokom nivou u proširenom formatu uz učešće delegacija, a na osnovu njihovih rezultata, strane će potpisati zajedničke dokumente.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: