Podeli vest

Međunarodni tim naučnika objavio je podatke o otkriću dobro očuvanih otisaka stopala čoveka, starih oko 100.000 godina u Maroku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Naučnici iz Maroka, Francuske, Nemačke i Španije veruju da su otisci pripadali grupi od pet ljudi, a pronađeni su na stenovitoj plaži na severu Maroka.


Istraživanje, objavljeno u naučnom magazinu Nejčr, doprinosi radu naučnika koji pokušavaju da sastave celu sliku o poreklu ljudske rase.
Dok je njihovo otkriće arheološki podvig, priobalna erozija ugrožava postojanje ovih drevnih tragova.


U junu 2022. godine arheolog Munsef Sedrati je bio vodeći član tima u oblasti južno od grada Tandžir, kada je njegova ekipa naišla na udubljenja kod grada Laraš.
Kada su bolje pogledali, videli su da se radi o otiscima stopala.


Za Sedratija, stručnjaka za obalnu dinamiku i morsku geologiju na francuskom Univerzitetu Južna Bretanja, to je bio “izuzetan” prizor.
“Nismo 100 odsto bili sigurni na početku da je to otisak, ali malo po malo, nalazili smo drugi, treći otisak i onda je bilo jasno, dilema je otklonjena. Tragove je ostavio zdravi homosapijens na plaži pre oko 100.000 godina”, rekao je Sedrati za Al Džaziru.
Oko 85 odsto otisaka je bilo celovito, najverovatnije ih je načinila grupa od petoro ljudi koji su išli ka vodi.


Ovo su najstariji ljudski otisci koji su pronađeni na severu Afrike i oblasti južnog Mediterana.
Po veličini otisaka, naučnici su procenili da se radilo o odraslim osobama, a bilo je i dece, pošto dužina stopala odgovara dužini prosečnog čoveka današnjeg čoveka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.