Podeli vest

Gazirana voda ima zanemariv učinak na hidrataciju organizma u poređenju s običnom vodom, tvrde stručnjaci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Je li gazirana voda jednako dobra kao i obična voda? Prema Ronaldu Maganu (Maughan), profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, odgovor glasi: “Ni blizu.”

– Gazirana voda ima zanemariv učinak na hidrataciju organizma u poređenju s običnom vodom – rekao je ovaj profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. koja je upoređivala hidrirajuće učinke raznih napitaka, piše Avaz.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistica Džen Baum (Jen) kaže da gazirana voda može biti odličan izbor za svakog ko nije ljubitelj obične vode.

– Radije bih da se ljudi hidriraju napicima u kojima uživaju nego da ne piju dovoljno tečnosti tokom dana – ističe ona za BuzzFeed.

Nažalost, kada je reč o zubima, stomatolog Kerisa Monkajo (Cerisa Moncayo) ima loše vesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara uglen-dioksid u ugljeničnu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu gleđ, pojasnio je.

– Gleđ je spoljna zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna gleđ ugrožena, to dovodi do niza stomatoloških problema, poput karijesa, oslabljenih zuba ili osetljivosti – zaključio je Monkajo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: