Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije „Evrodžast“, kao i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije uhapsili 16 osoba.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Hapšenje
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Akciju su izveli pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Odeljenja za suzbijanje visokotehnolškog kriminala, a u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, čime su započeli drugi deo međunarodne akcije „Infiniti“ povodom složenih finansijskih prevara na Internetu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, policija je uhapsila M. N. (1992), D. P. (1991), N. M. (1999), N. S. (1993), S. K. (1988), B. B. (1989), M. A. (1996), D. M. (1992), F. M. (1999), A. M. (2000), T. B. (1994), D. Đ. (1991), U. R. (1985), D. L. (1993), V. B. (1997) i G. M. (1997).

Osumnjičeni se terete da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu do sada prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

U današnjoj akciji pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji oduzeto je više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kripto-valutama kao i nekoliko automobila, jedan stan, dok se poreklo drugih nekretnina aktivno proverava.

Policija je tokom prvog dela akcije koji je sproveden u januaru ove godine prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća „Olimpus Prajm“ i „Asgard“ d.o.o. iz Beograda, pronašla značajne podatke i dokaze, čijom analizom je utvrđena osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu materijalne štete koja se procenjuje u iznosu većem od 7 milijardi američkih dolara, a konačni iznos štete se još utvrđuje.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane Srbije kao i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim „kol-centrima“ koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto-valutama, s obzirom da su takve delatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za VTK će nastaviti aktivno postupanje u suzbijanju kriminalnih radnji, lišenju slobode osumnjičenih i oduzimanju protivpravne imovinske koristi i imovine proistekle iz krivičnih dela u ovoj oblasti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: