Podeli vest

Kina osniva najveći državni investicioni fond za poluprovodnike u vrednosti od 47, 5 milijardi dolara, a sa investicijama šest najvećih državnih banaka u zemlji, fond naglašava nastojanje kineskog lidera Si Đinpinga da ojača poziciju Kine kao tehnološke supersile, piše danas Si-En-En.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Pixa Bay

Američka televizija navodi da je Peking postavio cilj da Kina postane globalni lider u širokom spektru industrija, uključujući veštačku inteligenciju (AI), 5G bežičnu mrežu i kvantno računarstvo.

Najnovije investiciono sredstvo je treća faza Kineskog investicionog fonda za industriju integrisanih kola.

“Veliki fond” zvanično je osnovan u Pekingu u petak, prema Nacionalnom sistemu za javnost kreditnih informacija preduzeća.

Prva faza fonda osnovana je 2014. sa 138,7 milijardi juana (19,2 milijarde dolara).

Druga faza je uspostavljena pet godina kasnije, sa registrovanim kapitalom od 204,1 milijarde juana (28,2 milijarde dolara).

Investicije imaju za cilj da dovedu industriju poluprovodnika u zemlju do 2030. na međunarodne standarde i upućuju novac prvenstveno u proizvodnju čipova, dizajn, opremu i materijale, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija prilikom pokretanja prve faze 2014.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: