Podeli vest

Broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 400, izjavili su izraelski zvaničnici, javlja “Tajms of Izrael”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Moti Milrod

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih. Prema poslednjim podacima militantne grupe Hamas, broj nastradalih Palestinaca porastao je na 300, a skoro 2.000 ih je povređeno.

Ambasada Izraela u SAD: Hamas kidnapovao 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael. U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi. Kaže se da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na teritoriju pod kontrolom Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za raketni i artiljerijski napad na spornu teritoriju Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela.

Iz Hezbolaha su naveli da su gađali tri mete na delu zemlje koji je Izrael okupirao 1967. godine, a koji Liban smatra svojim, prenosi Rojters.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je ranije da je počela da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Hamas potvrdio da je imao direktnu podršku Irana za napad na Izrael

– Militantna grupa Hamas potvrdila je danas da je za napad na Izrael imala direktnu podršku iz Irana.

To je za BBC izjavio portparol Hamasa Gazi Hamad.

U napadima na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, a više od 1.800 je povređeno. Sa druge strane, u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze, stradalo je 256 Palestinaca, dok je povređeno 1.788 njih.

Netanijahu: Predstoji nam dug i težak rat nametnut napadom Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da predstoji dug i težak rat koji je, kako je naveo, nametnut ubilačkim napadom militantne grupe Hamas.

“Krenuli smo u ofanzivu i ona će se nastaviti bez predaha, dok se ne ostvare svi ciljevi”, naveo je Netanijahu na društvenoj mreži X (Tviter).

On je pozvao stanovnike Gaze da ode iz te oblasti i naglasio da će izraelske snage svuda delovati silom. “Hamas želi da nas sve ubije. To je neprijatelj koji ubija decu i majke u njihovim domovima, u njihovim krevetima, neprijatelj koji otima starce, decu i mlade žene, koji kolje i masakrira naše građane, uključujući i decu, koja su samo izašla da uživaju u prazniku”, naveo je Netanijahu.

Izraelski premijer je poručio da će bezbednost građana biti vraćena i da će Izrael pobediti.

Izraelska vojska počela da izvode udare na mete u Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata. Projektili su pali na prostor sporne Golanske visoravni, a trenutno nema informacija o povređenima i o materijalnoj šteti, prenosi “Times of Israel”. “IDF će nastaviti da deluje u svim regionima i u svakom trenutku kako bi se obezbedila sigurnost izraelskih civila”, navodi se u saopštenju.

Hezbolah: Američka tiranija je premašila toleranciju naroda

Član Centralnog saveta Hezbolaha, šeik Hasan al Bagdadi, ocenio je da su nepravda koja se čini protiv sirijskog, libanskog i jemenskog naroda i stalna agresija koja se dešava u Palestini protiv palestinskog naroda i njegovih svetinja, proizvod američke tiranije.

“Stoga je neophodno da se odgovori na ovu tiraniju i stane na kraj njenim agentima, što je početak rešenja”, naveo je sinoć Bagdadi, prenosi iranska poluzvanična agencija Fars.

Prema njegovim rečima, stalna agresija na bogatstvo sirijskog naroda i neselektivna ubijanja, posebno masakr počinjen u Homsu pred očima međunarodne zajednice koja nije reagovala, ne može se tolerisati.

“Časni ljudi moraju ujediniti svoje napore da okončaju ovu tiraniju. Bez toga će se agresija nastaviti, područje nepravde će rasti, a neprijatelju će se dati nada u pobedu”, poručio je zvaničnik Hezbolaha.

On je ukazao da je potrebno biti oprezan u vezi sa događajima koji se dešavaju.

“Onima koji se klade na dugo strpljenje snaga otpora, savetujem da to ne čine, jer je to zabluda i lavlji dremež na popodnevnoj vrućini”, poručio je Bagdadi.

Galan proglasio vanredno stanje u celom Izraelu

Ministar odbrane Izraela Joav Galan odlučio je danas da proglasi vanredno stanje u celom Izraelu, saopšteno je iz njegovog kabineta, javlja “Tajms of Izrael”.

Galan je ranije danas proglasio vanredno stanje u krugu od 80 kilometara od Pojasa Gaze, nakon što je sa te palestinske teritorije izveden iznenadni raketni napad i organizovan upad naoružanih napadača na izraelsku teritoriju.

Vanredno stanje omogućava vojnoj komandi da ograničava okupljanja i zatvori područja.

Hamas drži desetine talaca u kibucu Beeri na jugu Izraela

Militantna grupa Hamas drži desetine talaca u kibucu Beeri na jugu Izraela, javljaju izraelski mediji.

Potvrđeno je da su grad Ofakim na jugu Izraela i kibuc Beeri dva aktivna centra iz kojih Hamas uzima taoce, preneo je “Džeruzalem post” .

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da Hamas drži taoce i u Gazi.

Izveštava se i da se u tom području i dalje vode borbe između Izraelskih odbrambenih snaga i terorista.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije osuđuje napad na Izrael

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije osudilo je napad na Izrael, navodeći da među žrtvama današnjih napada, po dosad dostupnim zvaničnim podacima, nema državljana Srbije.

“Stojimo uz građane Izraela u ovom teškom času. Duboko saosećamo sa porodicama žrtava i najsnažnije osuđujemo svaki vid terorizma i nasilja. Odustajanje od nasilja je jedini put napred. Ministarstvo spoljnih poslova s pažnjom prati dešavanja u Izraelu i u kontaktu je sa Ambasadom Republike Srbije u Tel Avivu, kao i našim počasnim konzulom Aleksandrom Nikolićem, kako bi našim državljanima bilo omogućeno pružanje konzularne i svake druge vrste pomoći”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Naši predstavnici u Izraelu u stalnom su kontaktu sa nadležnim izraelskim službama, o čemu redovno izveštavaju MSP. Takođe, u kontaktu su i sa grupama državljana Srbije koji turistički borave u toj zemlji, kao i sa našim državljanima nastanjenim u Izraelu, kojima se trude da pruže sve potrebne informacije i podršku.

“Savet svim državljanima Republike Srbije koji se nalaze na teritoriji Izraela, sa boravkom ili u poseti, je da prate instrukcije nadležnih organa pozadinske zaštite, koje podrazumevaju boravak u propisnom javnom ili kućnom skloništu tokom raketnog napada, odnosno ostanak kod kuće ili u hotelskom smeštaju dok javna bezbednost ne bude osigurana.Detaljne informacije i instrukcije mogu se pratiti na izraelskom Nacionalnom portalu za hitne situacije – National Emergency Portal”, navedeno je u saopštenju.

Gutereš osudio napad Hamasa na Izrael, veoma zabrinut za civile

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je danas napad Hamasa na Izrael, naveo je u saopštenju portparol UN Stefan Dižarik.

Gutereš je rekao da je veoma zabrinut za civile i pozvao na maksimalnu uzdržanost, dodao je Dižarik, preneo je Rojters.

Civili moraju biti poštovani i zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom u svakom trenutku, istakao je portparol UN.

Generalni sekretar UN je pozvao da se preduzmu svi diplomatski napori kako bi se izbegla veća eskalacija.

Palestina: Okončanje izraelske okupacije jedina garancija mira i bezbednosti

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika saopštilo je juče da je okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija jedina garancija mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

„Više puta smo upozoravali na posledice ćorsokaka na političkom horizontu i nedavanja palestinskom narodu njegovog legitimnog prava na samoopredeljenje i svoju državu. Upozorili smo i na posledice svakodnevnih provokacija i napada, kontinuiranog terorizma doseljenika i okupacionih snaga, kao i racija na džamiju Al Aksa i hrišćanska i islamska sveta mesta“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi palestinska agencija WAFA.

„Ono što garantuje bezbednost, stabilnost i mir u našem regionu je okončanje izraelske okupacije zemlje Palestine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, po uzoru na 1967, i priznavanje prava naroda na nezavisnost i suverenitet”, dodaje se u saopštenju. Takođe se napominje da su odricanje Izraela od potpisanih sporazuma i nepoštovanje međunarodnih rezolucija o legitimitetu doveli do uništenja mirovnog procesa i odsustva rešenja palestinskog pitanja posle 75 godina patnje i raseljavanja. Nastavak politike dvostrukih standarda, ćutanje međunarodne zajednice o zločinačkim i rasističkim postupcima izraelskih okupacionih snaga prema palestinskom narodu i nastavak nepravde i ugnjetavanja, koje trpi palestinski narod je razlog, za eskalaciju situacijue i odsustvo mira i bezbednosti u regionu, saopštilo je palestinsko ministarstvo.

“Mir zahteva pravdu, slobodu i nezavisnost za naš palestinski narod, povratak izbeglica i punu primenu međunarodnih rezolucija o legitimitetu”, zaključuje se u saopštenju.

Brazil će sazvati hitan sastanak SBUN povodom napada na Izrael

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će sazvati hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon današnjih napada na Izrael.

Brazil, koji je ovog meseca preuzeo rotirajuće predsedavanje Savetom bezbednosti UN, osudio je napade i izrazio solidarnost sa narodom Izraela, prenosi Rojters.

U saopštenju Ministarstva potvrđena je posvećenost ”rešenju s dve države” – Palestinom i Izraelom koji koegzistiraju unutar obostrano dogovorenih i međunarodno priznatih granica. Ranije danas je Malta, jedna od 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti UN, pozvala da se SBUN sastane iza zatvorenih vrata. Broj Izraelaca koji su poginuli u napadu Hamasa porastao je na 100, dok mediji javljaju da je oko 800 njih ranjeno. Palestinske vlasti navode da je u napadima ubijeno 198 Palestinaca.

Terorističke ćelije Hamasa iz Gaze infiltrirale su se jutros u brojne zajednice na jugu Izraela, a pored toga, na centar i jug zemlje je ispaljeno na hiljade raketa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon raketnih napada Hamasa i upada njegovih pripadnika na izraelsku teritoriju, da je Izrael u ratu.

Blinken: SAD osuđuju napade na Izrael, solidarnost s narodom Izraela

SAD osuđuju napade palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael i podržavaju pravo Izraela da se brani, izjavio je danas američki državni sekretar Antoni Blinken.

“Nikada ne postoji opravdanje za terorizam. Solidarni smo sa vladom i narodom Izraela i izražavamo saučešće zbog izraelskih života izgubljenih u ovim napadima”, rekao je Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Blinken je dodao da SAD ostaju u bliskom kontaktu sa izraelskim partnerima.

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjem napadu Hamasa porastao je na 100. Izraelski mediji preneli su da je 800 ljudi ranjeno.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon raketnih napada Hamasa i upada njegovih pripadnika na izraelsku teritoriju, da je Izrael u ratu.

Arapske zemlje pozvale na deeskalaciju situacije u Izraelu

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi Hamasa dokaz povećanog samopouzdanja Palestinaca u suočavanju sa okupatorom, prenela je poluzvanična novinska agencija ISNA.

”U ovoj operaciji korišćen je element iznenađenja i druge kombinovane metode, koje pokazuju samopouzdanje palestinskog naroda u suočavanju s okupatorom”, rekao je portparol tog ministarstva Naser Kanani, a prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da ”pomno prati razvoj situacije bez presedana između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga, što je rezultiralo visokim nivoom nasilja na brojnim frontovima na tom području”.

”Podsećamo na naša ponovljena upozorenja o opasnostima od eksplozije situacije kao posledica nastavka okupacije”, navodi se u saopštenju i poziva međunarodna zajednica da aktivira kredibilan mirovni proces koji bi doveo do rešenja za dve države.

U saopštenju portparola vlade Iraka navodi se da su ”vojne operacije koje je palestinski narod preduzeo danas prirodni rezultat decenija sistemskog ugnjetavanja od strane cionističke okupacione vlasti”.

U saopštenju se takođe upozorava na nastavak eskalacije na palestinskim teritorijama, što bi moglo uticati na stabilnost regiona, prenosi Rojters. Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su Izrael i Palestince da spreče dalje nasilje i sačuvaju bezbednost civila, preneo je Rojters pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova UAE.

”UAE pozivaju na maksimalnu uzdržanost i trenutni prekid vatre kako bi se izbegle ozbiljne posledice”, navodi se u saopštenju ministarstva. Kuvajt je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog razvoja događaja između Izraela i Palestinaca, okrivljujući Izrael za, kako je navedeno, “očigledne napade”.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju pozvalo međunarodnu zajednicu da “prekine provokativnu praksu okupacije” i “politiku širenja naselja”.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je samo Izrael odgovoran za tekuću eskalaciju nasilja nad palestinskim narodom. U njemu se navodi da Katar poziva obe strane na krajnju uzdržanost i poziva međunarodnu zajednicu da spreči Izrael da iskoristi ove događaje kao izgovor za pokretanje nesrazmernog rata protiv palestinskih civila u Gazi, prenosi Rojters.

Malta pozvala na sastanak SBUN iza zatvorenih vrata zbog napada u Izraelu

Malta, jedna od 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti UN, pozvala je da se SBUN sastane iza zatvorenih vrata nakon napada na Izrael, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Do sastanka bi moglo da dođe već sutra, navodi agencija. Najmanje 40 Izraelaca ubijeno je, a najmanje 740 je povređeno od početka jutrošnjeg masovnog napada palestinske militantne organizacije Hamas na Izrael, prenela je ranije danas izraelska televiija N12.

Terorističke ćelije Hamasa iz Gaze infiltrirale su se u brojne zajednice na jugu Izraela, a pored toga, na centar i jug zemlje je ispaljeno na hiljade raketa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: