Podeli vest

U Nemačkoj će se narednih godina graditi sve manje stanova, zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izgradnja
Foto: Pixabay

Institut prognozira da će se ove godine u Nemačkoj izgraditi oko 245.000 stanova u novim stambenim zgradama, a taj broj će pasti na 210.000 u 2024. godini i na oko 175.000 u 2025. godini.

Kada uzmemo u obzir i druge građevinske projekte koji treba da budu završeni, u 2025. godini će biti izgrađeno ukupno 200.000 stanova, a to je duplo manje nego što je cilj nemačke vlade.

“Uzrok ovog pada je pre svega veliki rast troškova izgradnje”, smatra stručnjak IFO Ludvig Dorfmajster.

On konstatuje da je nemačka vlada istovremeno drastično smanjila subvencije za izgradnju novih stambenih objekata i ponovo pooštrila standarde za njihovu gradnju.

“Već mnogo meseci velika većina građevinskih investitora nije pokrenula nikakve nove projekte. Porudžbine koje su trenutno u njihovim knjigama odnose se na ranije projekte koji su već previše uznapredovali da bi bili otkazani”, kaže Dorfmajster.

Grade se pre svega stambeni objekti za imućnu klijentelu za koju povećanje troškova izgradnje nije toliki problem, zaključuje se u studiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: