Podeli vest

U školama u Srbiji danas, u skladu sa odlukom Vlade, počinje letnji raspust.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

škola
Foto: Pixabay

Školska godina danas se završava za sve srednjošklce i osnovce u Srbiji.

V. d. ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je za RTS da je nakon “teških i mučnih” razgovora sa roditeljima iz OŠ “Vladislav Ribnikar”, ali i roditeljima đaka iz drugih škola, doneta odluka da se 6. juna završi školska godina, ali da to ne bude na štetu učenika.

“Devedeset pet odsto naučno-nastavnog programa je realizovano. Postoji odstupanje od pet odsto koje je u zakonu dozvoljeno”, objašnjava Milićević, odbacujući da je reč o ishitrenoj odluci.

Prilikom utvrđivanja predloga zaključnih ocena Ministarstvo je ukazalo da je posebno potrebno voditi računa o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog.

Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene, obezbedi uslove da tu ocenu i popravi ukoliko pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena.

Dakle, oni koji imaju nameru da ocene poprave moći će to da učine do 20. juna.

 Nastavnik će zakazati termin za popravljanje ocena, najčešće će to biti kada deca imaju redovan čas, neće se menjati raspored časova, osim tamo gde ima velikih oscilacija, gde roditelji ne žele da deca idu na nastavu – rekao je za RTS načelnik školske uprave Beograda Dragan Filipović.

Svi oni koji su zadovoljni predloženim ocenama već sutramogu na zasluženi odmor.

Preporuka psihologa – pitajte decu kakvi su im planovi

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije je u emisiji “Oko” istakla da su o odluci o prekidu nastave nastavnici saznali iz medija, te da je njihov stav bio da je trebalo da se prethodno obaveste zaposleni.

Kako je istakla “nagli rez” nastave uneo je strah i nepoverenje zaposlenih, istovremeno i roditelja i đaka.

“Veliki je posao među prosvetnim radnicima do završetka nastavne godine. U vanrednim okolnostima, imam utisak da će se pojačati rad, jer školska godina traja do 20. juna”, kaže Ilićeva.

Ona je istakla da smatra da je odluka trebalo da bude saopštena nastavnicima ranije kako bi pripremila đake.

Psihološkinja Radmila Vulić Bojović je u istoj emisiji istakla da je bila zagovornica da se 3. maja, kada se desila tragedija, završi školska godina zbog situacije na koju niko nikada nije mogao da bude spreman. 

“Dovoljno je da dete bude istog uzrasta, pa da počne da razmišlja – šta bi bilo i šta je moglo da bude, te da počnu psihološki procesi koji su ranjivi. Bilo bi dobro pitati i decu kako vide period od ove dve nedelje. Važno je da postoji fleksibilnost“, priča Vulić Bojovićeva.

Prema njenim rečima, udruženi možemo da “stavimo na noge” školski sistem posle tragedije koja se desila, ali da su potrebni empatija, iskrenost i razumevanje.

Produženi boravak nastavlja sa radom

Imajući u vidu da roditelji koji rade nemaju drugu mogućnost do da ostave decu u produženim boravcima doneta je odluka da će boravci raditi do 20. juna.

Produženi boravak, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, u školama gde postoji organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna 2023. godine. Preporuka je da škola izvrši anketiranje roditelja i na osnovu rezultata anketiranja organizuje rad produženog boravka.

Takođe, celodnevna nastava, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna 2023. godine. Rad u odeljenjima celodnevne nastave ostvaruje se kroz organizaciju različitih oblika slobodnih aktivnosti. Preporuka je da škola, i u ovom delu, izvrši anketiranje roditelja i na osnovu rezultata anketiranja organizuje celodnevnu nastavu.

Organizacija završnog ispita u skladu sa godišnjim planom

Sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju i realizaciju završnog ispita za učenike osmog razreda osnovne škole, završnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja u trogodišnjem trajanju i maturskog ispita za učenike srednje škole sprovode se u skladu sa godišnjim planom. Takođe, sve aktivnosti koje se odnose na razredne i popravne ispite, godišnje ispite u osnovnim i srednjim muzičkim školama, kao i sve druge ispite koji se polažu u školama, sprovode se u skladu sa godišnjim planom. U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu sa godišnjim planom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: