Podeli vest

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da su konsultacije poslaničkih grupa u Skupštini Srbije danas uspešno okončane i da će devet poslaničkih grupa koje su se odazvale sastanku predložiti da parlament u novom sazivu ima šest potpredsednika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“Svih devet grupa iz skupštinske većine i iz opozicije, koje su se odazvale na poziv (najstarijeg poslanika koji predsedava prvoj sednici Skupštine Srbije) Stojana Radenovića da razgovaraju o zajedničkom radu u Narodnoj skupštini zajedno će predložiti da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika – dva iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica – Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste ‘Mi – glas iz naroda'”, naveo je Orlić, saopšteno je iz SNS.

Prema njegovim rečima, uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu Skupštine potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada.

Orlić je saopštio da će radom dva skupštinska odbora – Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj prema postignutom dogovoru, rukovoditi dve opozicione grupe.

Predsednike različitih odbora, će, kako je precizirao, delegirati još šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS.

“Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, ustanovljenom krajem prošle godine”, naveo je Orlić.

On je rekao i da će skupštinske službe tokom dana obavestiti grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića, kako je rekao, svih šest grupa nastalih podelom liste “Srbija protiv nasilja” i DS S/POKS da ukoliko žele imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa Evropskim parlamentom.

U Skupštini Srbije juče i danas održane su konsultacije o nastavku konstituisanja, izboru potpredsednika i radnih tela, kojima su prisustvovali predstavnici liste “Srbija ne sme da stane”, koalicije oko SPS, liste “Mi glas iz naroda” i manjinskih lista, dok se predstavnici liste SPN i koalicije NADA nisu odazvali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: