Podeli vest

Glasanje će se održati od 7 do 19 sati na više od 3.000 biračkih mesta širom Slovenije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

slovenija izbori
FOTO TANJUG/ FOTO STA/

U Sloveniji se danas održava drugi krug predsedničkih izbora, u kome se takmiče konzervativac Anže Logar i Nataša Pirc Musar koja ima podršku levice.

Građani danas treba da izaberu petog predsednika Slovenije, a ako pobedi Pirc Musar, biće prva žena na toj funkciji.

Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova, Logar (46), kandidat opozicione SDS-a Janeza Janše, odmeriće snage u drugom krugu s Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i advokatom specijalizovanom za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Tramp, prenosi Hina.

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 odsto glasova, a Pirc Musar 26,85 odsto.

U drugi krug, međutim, Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošcu od nekoliko procenata više, navodi Hina.

Opozicioni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom “Za budućnost zajedno” i nastojao je da osvoji glasove pozivajući na jedinstvo.

“Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinovati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu”, izjavio je Logar najavljujući da će biti predsednik svih građana.

Pirc Musar ušla je u predsednicku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje da služi u državnom interesu i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu, navodi Hina.

“Veselim se finalu”, istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocenivši da je došlo vreme za prvu slovenačku predsednicu i da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.

Za sebe kaže da stalno živi iste vrednosti i da je decenijama pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvek se boreći za sva ljudska prava.

Mladinina anketa pokazala je da Natašu Pirc Musar uveliko podržavaju simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati – SD i Levica), ali i oni koji su stranački neopredeljeni, navodi Hina.

Logara, kojeg podržavaju simpatizeri desnih stranaka, SDS-a i Nove Slovenije (NSi), odgovarala bi, s tim u vezi, nešto manja izlaznost.

U prvom krugu izbora odaziv biraca bio je 51,06 odsto.

Glasanje će se održati od 7 do 19 sati na više od 3.000 biračkih mesta širom Slovenije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: