Podeli vest

Australija i Novi Zeland su najbolja mesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Risk Analisis.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

australija
Foto: pixabay

To je utvrđeno na osnovu položaja gde se nalaze, kao i mogućnosti da se proizvedu dovoljne količine hrane i energije, prenosi Gardijan.

Osim te dve zemlje, kao povoljna mesta za opstanak nakon nuklearne katastrofe koja smanjuje sunčevu energiju i ponovno naseljavanje ljudske civilizacije, na listi su se našle Vanuatu, Island i Solomonska ostrva.

“Verovatno će postojati grupe preživelih širom planete čak i u najtežem scenariju”, pišu istraživači i dodaju da oni u najotpornijim nacijama imaju najbolje šanse da izbegnu predindustrijski kolaps. Prilikom istraživanja, autori su uporedili 38 ostrvskih zemalja na osnovu 13 faktora za koje su rekli da mogu predvideti uspeh kao postapokaliptično stanje preživljavanja, uključujući proizvodnju hrane, energetsku samodovoljnost, proizvodnju i uticaj katastrofe na klimu.

Australija i Novi Zeland – oba veliki poljoprivredni proizvođači i udaljeni od verovatnih mesta nuklearne katastrofe na severnoj hemisferi – bili su na vrhu tabele, a Australija je imala najbolje rezultate u celini.

“Australijski rezervat za snabdevanje hranom je ogroman, sa potencijalom da nahrani mnogo desetina miliona dodatnih ljudi”, navodi se u studiji.

Relativno dobra infrastruktura Australije, ogroman energetski višak, visoka zdravstvena sigurnost i budžet za odbranu pomogli su da se ona nađe na vrhu tabele.

Međutim, Australija je imala jedan glavni faktor koji je delovao protiv toga – njene relativno bliske vojne veze sa Velikom Britanijom i SAD učinile su da je veća verovatnoća da će postati meta u nuklearnom ratu.

U toj oblasti, Novi Zeland je pokazao neke prednosti, kažu autori, sa svojim dugogodišnjim statusom bez nuklearnog oružja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: