Podeli vest

Kako bi se što veći broj osoba sa dijabetesom u Srbiji, upoznao sa najsavremenijim načinom kontinuirane isporuke insulina, koji olakšava kontrolu dijabetesa, u Beogradu je održana konferencija za medije, pod nazivom “Život osoba sa dijabetesom je značajno olakšan uz pomoć najsavremenijeg načina kontinuirane isporuke insulina”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dijabetes
Foto: Pixabay

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima dijabetes tip 1.

Pored važnosti da se bolest dijagnostikuje na vreme, veoma je bitno da osobe sa dijabetesom imaju dostupnu savremenu terapiju.

Značajno olakšanje u terapiji dijabetesa danas omogućavaju aparati za merenje glukoze, koji pokazuju vreme u optimalnom opsegu glikemije, čime olakšavaju i poboljšavaju kvalitet života osobama sa dijabetesom. Kako je rečeno, ključ terapije i dobrog praćenja nivoa glikemije u krvi leži u kontroli i jasno definisanom prepoznavanju svih odlika dijabetesa. Iz tih razloga je veoma važno da sve osobe koje žive sa ovim oboljenjem, budu upoznate sa njegovim karakteristikama, kao i dostupnom savremenom terapijom.

Na konferenciji su učestvovali profesor medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Aleksandra Jotić, specijalista interne medicine i subspecijalista endokrinologije ispred klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, pri Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije, i predstavnici Udruženja Dijabetološkog Saveza Srbije i Udruženja Plavi krug.

Vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuju senzori za merenje glukoze u međućelijskoj tečnosti bez bockanja iz prsta i bez kalibracije dostupni su u Srbiji.

Ovi senzori pružaju moderan način merenja glukoze 24/7, tj. non-stop, čime omogućavaju dinamički uvid u kretanja vrednosti glukoze kod osoba sa dijabetesom, kao i praćenje i poređenje metaboličke regulacije.

Ono ima prednost u odnosu na HbA1c – glikozilirani hemoglobin, jer sada osobe sa dijabetesom mogu da prilagode svoje uobičajene aktivnosti, ishranu i terapiju da bi što duže bile u ciljanom vremenu u rasponu i kako bi živele što kvalitetnije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: