Podeli vest

Republički zavod za statistiku objavio podatke o broju registrovanih vozila u Srbiji, a statistika pokazuje da Srbi posebno vole nemačke automobile

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Polovni automobili
foto: Pixabay

Prema podacima Republički zavod za statistiku (RZS) broj registrovanih drumskih i priključnih motornih vozila u Srbiji u 2022 je u porastu.

Podaci govore i da su najbrojnije marke proizvođača motornih vozila Volkswagen, OpelFiatRenaultPeugeot, FordCitroen i Audi.

Broj prvi put registrovanih mopeda u 2022. godini u Srbiji, u odnosu na prethodnu godinu, veći je za 5,8 odsto, motocikala za 18,7 odsto, putničkih automobila za 4,5 odsto, autobusa za 7,2 odsto, teretnih vozila za 5,9 odsto, priključnih vozila za 4,9 odsto i radnih vozila za 13,7 odsto.

Kod vozila proizvedenih ove godine primetan je porast broja registrovanih mopeda za 78,7 odsto i motocikala za 11,7 odsto.

Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila do 999 kilograma nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Benzinci ispred dizelaša

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 1.399 kubnih centimetara.

Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u 2022. godini manji je za 3,6 odsto u odnosu na 2021. godinu. Veći broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima zabeležen je u naselju i iznosi 75,3 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda.Broj nastradalih lica u 2022. godini manji je za 4,2 odsto u odnosu na 2021. godinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: