U vazduhu se trenutno nalazi 12 vrsta polena drveća sa alergenim svojstvima, a jedno drvo ima najviše alergenih komponenata

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

alergija
Foto: Pixabay

U vazduhu je trenutno prisutno 12 vrsta polena drveća sa alergenim svojstvima, a sa prvim danima maja očekuje se i početak cvetanja polena trava, pa alergične osobe treba na vreme da počnu sa svojim terapijama i usklade svoj izlazak u prirodu.

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena – Agencija za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović izjavila je za Tanjug da je ovo period kada cveta drveće i da se u vazduhu beleži oko 12 polenovih zrna cvetalog drveća.

“Dosta su se sugrađani javljali i pre praznika kako bi znali kakva je situacija i, naravno, uskladili svoja kretanja i terapije, kako ne bi došli u situaciju da se tokom malog produženog odmora razbole ili da imaju burnije reakcije”, rekla je Mitrović.

Breza ima najviše alergenih komnponenata

Navela je da je trenutno prisutan polen breze, koja ima najveći alergeni potencijal, tačnije to zrno ima najviše alergenih komnponenata i da se, uglavnom, kada pacijenti kod lekara i alergologa izvrše probe ustanovi da je polen breze taj koji im izaziva najburnije reakcije.

“Međutim prisutno je još 11 polenovih zrna koje međusobno svojim unakrsnim reakcijama pogoršavaju kliničku sliku osoba koje su alergične. Tu su još i vrba, javor, jasen, orah, pltani, četinari”, rekla je Mitrović.

Dodala je da se sa lepim danima očekuje i polen duda i da će sa prvim danima maja, posle vlage koja pogodije svim biljkama, pa i travama, početi emitovanje i polena trava, koja je takođe veliki problem za alergične osobe.

Mitrović je navela da se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na Android aplikaciji “Polen Srbija”, može pratiti kakve su vrednosti polena u 24 grada. Istakla je da građani ne treba sami da se leče, već da, u dogovoru sa lekarima, počnu terapiju 10 dana pre nego što krenu alergeni na koje su alergični.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: