U toku je konkurs Ministarstva odbrane za dobrovoljno služenje vojnog roka, a državljani Srbije starosti od 19 do 30 godina mogu da se prijave do kraja avgusta za septembarski rok, rekla je danas potporučnik Bojana Jovandić iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vojni rok
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ARHIVA

Ona je za Tanjug podsetila na to da je javni poziv na dobrovoljno služenje vojnog roka otvoren tokom cele godine, a kandidati se na samo služenje upućuju u četiri vojna roka – 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

“Prijave za septembarski vojni rok su omogućene do kraja avgusta, a mogu da ih podnesu svi kandidati koji tokom tekuće godine navršavaju od 19 do 30 godina života. Neophodno je da budu državljani Srbije, da imaju prebivalište u Srbiji i da ispunjavaju ostale zakonom predviđene uslove”, naglasila je potporučnik Jovandić. Ističe i to da kandidati svoje prijave mogu da podnesu na tri načina: odlaskom u Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu prema mestu svog prebivališta ili bivši vojni odsek, zatim elektronskim putem preko sajta e-uprave i na šalterima preduzeća Pošte Srbije.

Jovandić napominje da pored osposobljavanja za rukovanjem naoružanjem i vojnom tehnikom i sticanjem različitih veština kasnije korisnih za život i rad, vojnici prilikom dobrovoljnog služenja vojnog roka, tokom celog trajanja dobrovoljnog roka imaju obezbeđena mesečna primanja, koja trenutno iznose oko 46.000 dinara.

“Takođe, oni imaju i vojno zdravstveno osiguranje, prema propisima zdravstvenog osiguranja Vojske Srbije (VS), zatim naknadu putnih troškova od mesta prebivališta na javljanje dobrovoljnog služenja, kao i povratak na kraju odsluženog vojnog roka. Takođe, imaju i smeštaj, ishranu, vojnu odeću, obuću i svakako jedan od značajnijih benefita je mogućnost zasnivanja radnog odnosa u VS u svojstvu profesionalnog vojnika”, poručila je Jovandić. Potpukovnik Zoran Filipović ističe da se kandidati koji se prijave upućuju na osnovnu obuku Vojske Srbije u jedan od tri centara, a to su garnizoni Sombor, Valjevo i Leskovac.

On za Tanjug pojašnjava da se nakon završene osnovne obuke, a shodno specijalnosti za koju su regrutovani, kandidati upućuju u centre za obuku specijalnosti, a to su garnizoni Požarevac, Kruševac, Batajnica, Niš i Gornji Milanovac.

“Nakon završene obuke koja traje tri meseca, kandidati se upućuju u jedinice VS gde se aktivno uključuju u život i rad jedinica. Obuka je sve vreme intenzivna, zanimljiva i dinamična”, poručio je potpukovnik.

On ukazuje na to da su brojne olakšice omogućene svima koji nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka žele da ostanu i rade u Vojsci Srbije.

“Najbitnija olakšica za sve kandidate koji planiraju prijem u profesionalnu vojnu službu je ta da oni mogu završiti sve neophodne procedure tokom služenja vojnog roka, poput bezbednosne i ostalih provera, i samim danom odsluženja vojnog roka već sutradan mogu stati u stroj pripadnika Vojske Srbije kao profesionalni vojnici”, zaključuje Filipović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: