Podeli vest

Procenjuje da će čak 1,5 miliona Britanaca pasti na ivicu siromaštva

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Shuttrestovk

U Velikoj Britaniji ovih dana cene beleže dramatičan rast, a računi za gas i struju uvećani su za 50 odsto, zbog čega se procenjuje da će čak 1,5 miliona Britanaca pasti na ivicu siromaštva, izjavila je ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

Ona je rekla da u Londonu, na primer, litar benzina danas košta 1,67 funti, što je oko 240 dinara, a litar dizela 1,79 funti ili oko 250 dinara.

Govoreći za TV K1 iz Londona putem video-veze, Joksimović je rekla da je jedna od mera vlade zbog visokih cena naftnih derivata u toj zemlji bila spuštanje dadžbina za pet penija po litru goriva.

Joksimovićeva je rekla da se u Velikoj Britaniji mešaju uticaji različitih kriza iz prethodnih godina i da zbog toga dramatično rastu cene osnovnih namirnica za domaćinstvo i troškovi života.

“To je najveći rast u čitavoj generaciji”, rekla je Joksimovićeva i dodala da vrtoglavo rastu cene gasa i struje.

Ona je rekla da su računi za gas porasli u oktobru 28 odsto, a da će sada u aprilu biti veći za dodatnih oko 50 odsto.

“Na primer, ako je godišnji račun za gas prošle godine bio 2.000 funti za domaćinstvo, ove godine će biti 3.000 funti”, objasnila je ambasadorka.

Ističe da su vesti o novim poskupljenjima svakodnevne i da je, na primer, nabavna cena piletina sa farmi povećana za 50 odsto.

Takođe, značajno je porasla brašna, ulja za 16 odsto…

Joksimovićeva kaže da se procenjuje da će ove godine inflacija u VB iznositi 7,5 odsto, što je puno ako se uzime u obzir ekonomska razvijenost te zemlje.

Navodi da je veliko istraživanje pokazalo da osam miliona, od ukupno 66 miliona stanovnika u Velikoj Britaniji, nema novca za osnovne životne troškove.

Kako je rekla, najnovija procena kaže da će 1,5 miliona stanovnika, od kojih su 500.000 deca, pasti na potpunu ivicu siromaštva.

“Pretpostavlja se da će 23 miliona stanovnika biti prinuđeno da se odrekne nekih osnovnih potreba. Ako imate drastična povećanja cena goriva, to utiče na sve aspekte života”, ukazala je ona.

Ambasadorka je rekla da je VB malo zavisna od ruskog gasa, pošto uvozi samo tri odsto, dok polovinu potrebnih količina uvozi iz Severnog mora, trećinu iz Norveške…

U tom kontekstu ukrajinska kriza ne utiče na snabdevenost količinama gasa, ali utiče na cene tog energenta, dodala je Joksimovićeva.

Kada je reč o korona virusu, kaže da je sve više zaraženih i da trenutno ima skoro pet miliona pozitivnih, što je 7,6 odsto stanovništva, ali da to sada, ipak, nije ključna tema u Velikoj Britaniji.

“Procenat vakcinisanih starosti od 12 godina drugom dozom je veća od 86 odsto stanovništva, a trećom 67,6 odsto. Dominantan je omikron varijanta 1 i 2”, rekla je ona i dodala su potpuno ukinute mere, da nije obavezno više nošenje maski niti da izolacija u slučaju zaraženosti.

Kaže da je u blagom porastu procenat hospitalizacije i da dnevno ima oko 100 preminulih od kovida, a najviše od 200 dnevno.

Ambasadorka je rekla da je za putovanja sve otvoreno i da ne postoji obaveza testiranje, tako da se može putovati kao pre pandemije.

Ipak neke avio-kompanije otkazuju letove u VB, kako kaže, zbog zato što imaju puno zaraženih radnika, čiji je broj već bio smanjen u prethodnom periodu.

Loukost kompanije, na primer, Izi Džet je za vikend otkazao 222 leta, a 162 leta u ponedeljak. Ipak, to je mali procenat pošto su u ponedeljak imali više od 1.600 letova.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: