Podeli vest

MUP je upozorio sve štabove na bujične poplave, udare groma i prekid komunikacije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas , a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

Crveni meteoalarm najavljen je za danas za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug, dok se u svim ostalim upravnim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se prognozira, danas će doći do pojave intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme (≥ 20 l/m² u periodu do 3h), krupnog grada (prečnika > 5 cm) i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena, kako de navodi u saopštenju, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava i poteškoća u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, pojave vatre i problema u telekomunikacijama.

Napominju da ovakve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ostalih nadležnih organa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: