Podeli vest

Ujedinjeni će podržati ideju da se broj potpredsednika poveća, i da ovaj saziv ima tri potpredsednika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marinika
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Stranka slobode i pradve, Pokret slobodnih građana, Preokret i Sloga, koje će činiti poslaničku grupu “Ujedinjeni”, saopštile su danas, budući da je više opozicionih grupacija izašlo sa predlozima za potpredsednike parlamenta, a da je do sada opoziciji pripadalo pravo na dva potpredsednika, da će podržati ideju da se njihov broj poveća, i da ovaj saziv ima tri potpredsednika.

U saopštenju, Ujedinjeni podsećaju da od uvođenja demokratskog poretka u Srbiji, opozicija ima pravo na dva potpredsednika skupštine, i da su do sada kandidate za ta dva mesta, davali najveći opozicioni poslanički klubovi, uz nepisano pravilo da za sve kandidate, i vlasti i opozicije, glasaju svi poslanici.

U skladu sa tim pravilima, smatraju da poslanickoj grupi “Ujedinjeni”, kao najvećoj, pripada jedno potpredsedničko mesto, za koje su predložili Borka Stefanovića.

Iz medija su, kažu, saznali da druga po veličini poslanicka grupa – koalicija Nada, za funkciju potpredsednika kandiduje Božidara Delića.

Za predlog grupe poslanika DS, Narodne stranke, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Ekološkog ustanka, kažu da, ako žele da imaju svog kandidata za potpredsednika, moraju da naprave jedan zajednički poslanički klub umesto četiri, jer bi onda takav poslanički klub imao najveći broj poslanika, pa i pravo da ima kandidata.

Sve ostalo, kažu, predstavlja kršenje decenijskih pravila.

“Tvdnje pojedinih kolega iz ovih opozicionih stranaka da bi njihov kandidat bio izabran glasovima opozicionih poslanika, a naš glasovima SNS-a, predstavljaju neistinu”, navode iz Ujedinjenih.

Dodaju, ipak, da će, poštujući Zorana Lutovca, “Ujedinjeni”, podržati ideju da se broj potpredsednka parlamenta poveća, kao što je to urađeno 2016. godine i da opozicija dobije tri potpredsednicka mesta, kako bi se stvorili uslovi da i Lutovac bude izabran na tu poziciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: