Podeli vest

Ukoliko postoji bilo kakva prilika da se na nekakvim izborima pobedi Aleksandar Vučić, ja sam “za”, kaže Zelenović

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenović
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Lider stranke Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme “Akcija” Nebojša Zelenović najavljuje ujedinjenje političkih organizacija koje su deo koalicije “Moramo” sa Ekološkim ustankom Aleksandra Jovanovića Ćute, i Skupštinom slobodne Srbije kao učvršćivanje organizacije koja će biti spremnija na nekim sledećim izborima da pobede Aleksandra Vučića, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

“Ukoliko postoji bilo kakva prilika da se na nekakvim izborima pobedi Aleksandar Vučić, ja sam “za” i pozvaću sve druge da u tome učestvuju”, kaže Zelenović za Tanjug.

Trenutno se radi, kaže, na usaglašavanju organizacione strukture i veruje da će krajem maja, početkom juna imati skupštinu ujedinjenja na kojoj će tu zajedničku organizaciju i ozvaničiti.

“Mi razumemo da u određenim trenucima stvari treba da se postave tako da imate najbolji mogući odgovoIntegrativni proces u koji smo ušli trebalo bi da bude signal da i u ovakvim trenucima kada deluje da je sve izgubljeno i da nema nade, možete uvek da radite nešto korisno. Mi upravo radimo to, učvršćujemo se, gradimo organizaciju kako bismo na sledećim izborima bili što spremniji, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji”, kazao je Zelenović.

Dodaje da integrativnim procesom rade na tome da se izgradi snažna, čvrsta politička stranka koja će omogućiti svakom članu da ima pravo glasa i da može da odlučuje.

“Mislim da je vreme tih oligarhisjkih stranaka i diktatura unutar političkih organizacija prošlo i da ne može neko ko zagovara demokratiju da dođe do nje preko diktature u svojoj stranci”, ističe.

Kada je reč o programu buduće političke organizacije, Zelenović podseća da su se dogovorili još ranije i precizira da je to “Zeleni dogovor za Srbiju” kao politički dokument.

Na pitanje da li će biti osnovanakao politička stranka, Zelenović kaže da su iz faze aktivizma i zajedničkog rada različitih nevladinih organizacija prešli u fazu koja je ostvarila politički odgovor na izborima, kao i da su svi ljudi koji se sada nalaze na listi koalicije “Moramo” političari koji su zadržali pravo i to da nastave da budu aktivisti.

Ipak, dodaje, ona politička organizacija koja je sposobna da donese promenu, koja je sposobna da borbom na izborima dođe do mogućnosti da menja društvo, je de facto politička stranka.

“Mi ćemo zajedno na tome da radimo. Meni je drago što je u kratkom vremenskom periodu veliki broj političkih organizacija doživelo tu političku zrelost da pređemo u sledeću fazu”, navodi.

Govoreći o saradnji opozicije u gradskom parlamentu u Beogradu, Zelenović kaže da je u dobroj komunikaciji sa opozicijom okupljenom u koaliciji “Ujedinjeni za pobedu Beograda” i smatra da je sada takav politički trenutak da je dobro razgovarati o nečemu o čemu su razgovarali pre godinu i po dana kada su se spremali izbori.

Koalicija “Moramo” imaće i poslanike u republičkom parlamentu, a Zelenović navodi da trenutno sa koalicionim partnerima razgovaraju o tome kako treba da izgleda rad u poslaničkom klubu.

Ono na čemu će insistirati, kako kaže, jeste to da svi poslanici iz koalicije “Moramo” budu na usluzi i dostupni građanima.

Ta koalicija će u republičkom parlamentu predložiti i set propisa, a jedan od njih je, dodaje, kako da se zabrani rudarenje litijuma u Srbiji.

“Predložiće i propise za to kako da se energetski sistem učini nezavisnim, kako da se izoluje svaka kuća i stan, kako da postoji solarni panel na svakom krovu, kako da se uđe u komunikaciju sa građanima, da se dođe do istinske samouprave i da građani sami odlučuju o svom novcu u svojim gradovima, u mesnim zajednicima u kojima žive, kako da se kroz dijalog sa sindikatima dođe do boljeg zakona o radu…

Na pitanje da li je saglasan sa tim da je zbog rata u Ukrajini u prvi plan izbila tema nedostatka energenata, koja je potisnula ekološka pitanja, Zelenović navodi da smatra da će energetska pitanja, iz kojih će proizaći i ekonomska, ponovo temu zaštite životne sredine vratiti da bude broj jedan.

“Mi smo kroz kampanju videli da su zbog nesreće koja se dešava u Ukrajini sve druge teme postale sporedne i zato možda rezultati izbora nisu onakvi kakve su neke opozicione organizacije očekivale. Ali, to je i prirodno. Sada je dobra prilika da se prave veliki dogovori koji će otvoriti te teme ponovo”, navodi.

Veruje da upravo u ekološkim pitanjima postoji velika šansa za Srbiju, za građane Srbije, da je u svemu tome izvesnost dobrog života u okviru EU i zapadnog sveta.

Dodaje da iz koalicije “Moramo” veruju da postoji snaga u solarnim kapacitetima, kapacitetima vetra i zaključuje da je potrebno da se razvija ta strategija i dalje o čemu će, kako kaže, govoriti u republičkom parlamentu.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: