Podeli vest

Sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi se na državni investicioni fond, preko 250 ruskih superbogataša širom sveta je već pod sankcijama

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten

JAHTA
Leon Lord/Fiji Sun/AP/Tanjug

Ukrajinska vlada odobrila je ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond”.

Premijer Denis Šmihal naveo je na svom Telegramm kanalu da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju.

“I predsednik i vlada su više puta govorili da Rusija mora da plati za ono što je uništila u Ukrajini”, poručio je Šmihal, prenosi Ukrinform.

On je dodao da vlada nastavlja da radi sa međunarodnim partnerima kako bi imovina Rusije u drugim državama bila konfiskovana i prebačena za obnovu Ukrajine.

Preko 250 ruskih superbogataša širom sveta je pod sankcijama

Prema analizi list Ekonomst u Britaniji je više od stotinu ruskih superbogataša i njihovih porodica pod sankcijama, u Sjedinjenim Državama 140, a u Evropskoj uniji više od 30. 

Osvrćući se na oduzimanje jahti, Britanski ministar saobraćaja Grant Shapps izjavio je da su takve mere smišljene da udare onde gde oligarhe najviše boli, “u pristupu luksuznim igračkama”. 

Kako navodi Ekonomist razmere bogatstva ruskih oligarha su zapanjujuće.

Britanska vlada, piše ovaj list procenjuje da je Abramovič ‘težak’ 10.5 milijardi evra. 

On navodno ima šest superjahti, od kojih su dve usidrene u Turskoj čime izbegava sankcije. 

Članice EU-a zaplenile su imovinu vrednu 30 milijardi evra, od čega je otprilike sedam miliona u jahtama, helikopterima, imanjima i umetninama. 

Vašington je blokirao jahte i avione vredne više od milijardi dolara. 

Ruski analitiičar: Malo je verovatno da sankcije za bogataše utiču na Putina

“Obični Rusi vole da i bogati plaču”, rekao je ruski analitičar Konstantin Kalačev za Ekonomist, citirajući naslov meksičke sapunice koja je 90-ih godina bila popularna i u Rusiji. 

Međutim on smatra da je malo verovatno da sankcije utiču na Putinove odluke.

“On se s bogatim Rusima ne sastaje da s njima raspravlja nego da im kaže šta moraju sa rade”, objašnjava Kalačev. 


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: