Podeli vest

Vojni i civilni ukrajinski zvaničnici, ali i savetnici za komunikacije u predsedničkom kabinetu smatraju da, komunikaciona strategija zvaničnog Kijeva stvara neslaganje između predsedničke administracije i vojnog rukovodstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek/File

To su ocenili na osnovu toga što je Ukrajina ove godine imala malo vojnih uspeha, a zapadna vojna i politička podrška zvaničnom Kijevu jenjava, prenosi Fajnenšel tajms.

Politički rivali su počeli otvoreno da kritikuju Zelenskog, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nedavno je optužio predsednika za autoritarizam i čak ga uporedio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski redovno i svakodnevno se obraća naciji hvaleći ukrajinske vojne snage, slaveći napredovanja na linijama fronta, potvrđujući odlučnost u suočavanju sa ruskom agresijom.

Njegova poruka je uvek praćena pokličem “idemo napred”, sa ciljem da se održi optimizam i u Ukrajini i u inostranstvu.

“U komunikacije moramo dodati više realizma. Moramo da budemo hrabri u vezi sa tim kao što smo bili 24. februara prošle godine”, rekla je za američki dnevnik neimenovana osoba upoznata sa strategijom komunikacija predsedničkog kabineta.

U međuvremenu, ukrajinski vojni lideri ukazuju da zvanične poruke o situaciji na terenu više nisu ubedljive i kao takve više ne motivišu ni Ukrajince ni zapadne partnere.

Zelenski ipak smatra da su optimističke poruke jedini način da se otklone ili umanje sumnje i u zemlji i u inostranstvu i osnaži poverenje ukrajinske privrede koja je vitalni izvor poreskih prihoda koji se koriste za ratne napore.

Razlike su izbile na videlo prošlog meseca, kada je najviši ukrajinski general Valerij Zalužnji rekao za ugledni britanski nedeljnik Ekonomist da je kopneni rat u “zastoju”, reč koja se u Kijevu smatra tabuom.

Zalužnjijeva iskrenost iznenadila je mnoge Ukrajince, a neki zapadni lideri su čak pozvali Kijev da bi proverili da li to znači da su pregovori sada prioritet, kaže jedna ukrajinska zvaničnica.

Irina Zolotar, savetnica i šefica biroa za komunikacije bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, rekla je da je strategija optimizma u početku funkcionisala, pomažući Ukrajincima da veruju u sebe i svoju sposobnost da se odupru invaziji, ali takav optimizam sada kreira zbunjujući narativ.

Prema njenim rečima zbog ovakve strategije državnih komunikacija javnost na zapadu počinje da se pita zašto i dalje davati novac poreskih obveznika ako je Ukrajina uvek “na korak do pobede”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: