Podeli vest

Ukrajina je zatražila zamrzavalje otplate duga na dve godine kako bi mogla da usmeri svoja sve manja finansijska sredstva na potiskivanje ruskih vojnih trupa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina
Foto: Pixbay

Ukrajina je zatražila od međunarodnih kreditora, uključujući zapadne sile i najveće svetske investicione kompanije, da zamrznu otplatu njenog duga na dve godine kako bi mogla da usmeri svoja sve manja finansijska sredstva na potiskivanje ruskih vojnih trupa.

Ukrajinsko Ministarstvo finansija, suočeno s padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 35 do 45 posto ove godine nakon napada Moskve u februaru, saopštilo je danas da se nada da će do 9. avgusta finalizirati odlaganje servisiranja svog duga od oko 20 milijardi dolara, izveštava Rojters.

Zamrzavanje, koje su brzo podržale vodeće zapadne vlade i veliki fondovi koji pozajmljivali sredstva Kijevu, odložilo bi otplatu duga od oko 1,2 milijarde dolara koji dospeva već početkom septembra.

Agencija “Blumberg” prenosi, takođe, da vlada u Kijevu želi da se dogovori sa imaocima njenih obveznica o dvogodišnjem zamrzavanju otplate duga, precizirajući da je danas podnela zvaničan zahtev za restrukturiranje 22,8 milijardi dolara državnog duga.

Grupa kreditora u Pariskom klubu složila se da suspenduje otplatu duga do kraja 2023. i pozvala druge kreditore da učine isto, dodaje njujorška agencija.

U predlogu Ukrajine, objavljenom na veb stranici vlade, kaže da bi “svi datumi dospeća plaćanja kamata na obveznice” bili odloženi prema planu.

Prema Rojtersu, Kijev planira, u nastojanju da izbegne ono što bi bilo klasifikovano kao teško neizvršavanje dužničkih obaveza, da ponudi zajmodavcima dodatna plaćanja kamata kada period zamrzavanja istekne.

Ukrajina procenjuje svoj fiskalni manjak na 5,0 milijardi dolara mesečni, što prema računici ekonomista gura njen fiskalni deficit na 25 procenata BDP-a, u poređenju sa samo 3,5 posto pre sukoba.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: