Podeli vest

Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu, rekao je ukrajinski komandant Petro Kuzik za nacionalnu televiziju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ruska vojska
Foto: Shutterstock

Bitka za Severodonjeck vodi se “od kuće do kuće”, a ukrajinski borci nadaju se isporuci teškog naoružanja koje bi moglo da “preokrene tok”, izjavio je danas ukrajinski komandant Petro Kuzik.

Komandant bataljona Nacionalne garde Svoboda (Sloboda), rekao je da su ulične borbe u malom industrijskom gradu na istoku Ukrajine povremeno besnele pod jakim ruskim artiljerijskim napadima koji su ugrožavali snage na obe strane, prenosi Rojters.

“Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu”, rekao je Kuzik za nacionalnu televiziju, opisujući trenutne borbe u kojima su ukrajinske snage prešle od “slepe odbrane do malih kontraofanziva u nekim oblastima”.

Kako je rekao, jučerašnji dan je za ukrajinsku vojsku bio uspešan, krenuli su u kontranapad i u nekim delovima su uspeli da potisnu ruske snage za jedan ili dva bloka.

Kuzik je rekao da se Ukrajina nadala da će ruske snage smanjiti intenzitet svoje artiljerijske vatre kada počnu ulične borbe.

“Kada smo im nametnuli ulične borbe, to je funkcionisalo neko vreme, oni (njihova artiljerija) nisu znali gde su i gde smo mi. Ali sada jednostavno pokrivaju i svoje trupe i naše jedinice artiljerijskom vatrom”, rekao je on.

Takođe je ocenio da ukrajinske snage imaju “katastrofalan” nedostatak sistema da se suprotstave ruskoj artiljeriji i da im je potrebna “ozbiljna tehnologija”, ili teško naoružanje, kako bi uzvratili Rusima.

Britanska agencija navodi u izveštaju da nije mogla nezavisno, iz drugih izvora, da proveri situaciju na terenu u bitci koja je postala ključna u sukobu u Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: