Podeli vest

Guverner Donjecka kaže je da je evakuacija 350.000 osoba neophodna da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

Donjeck-ukrajinski-tenk
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco/arhiva

Ruske trupe intezivirale su ofanzivu u Donjecku, što je navelo guvernera da zatraži više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine.

Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je evakuacija 350.000 osoba iz Donjecka neophodna da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

“Sudbinu cele zemlje odlučivaće region Donjecka”, rekao je guverner u Kramatrosku, administrativnom centru pokrajine i centru regionalnog štaba ukrajinske vojske.

Još jedan grad tog regiona koji se našao na putu ofanzive Moskve bio je danas pod neprekidnim bombardovanjem.

Gradonačelnik Vadim Ljah rekao je “masovno granatiran” Slovjansk, grad koji je imao oko 107.000 stanovnika pre nego što su Rusi napali Ukrajinu pre više od četiri meseca.

Ukrajinska vojska je u nedelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska dok su ruski ministar odbrane i Putin saopštili da je zauzimanjem grada Moskva dobila kontrolu nad celim Luganskom, jednom od dve provincije koje čine Donbas.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: