Podeli vest

„Ujedinjene nacije spremne da pomognu u iznalaženju održivog rešenja u graničnom sporu, ako to obe strane zatraže“, saopšteno je danas iz UN-a

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ujedinjen nacije

Ujedinjene nacije su spremne da pomognu u rešavanju situacije na kirgisko-tadžikistanskoj granici ako dve strane zatraže pomoć, a Biškek i Dušanbe treba da rade na uspostavljanu trajnog primirja, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

“Generalni sekretar poziva rukovodstvo Kirgiske Republike i Republike Tadžikistan da se angažuju u dijalogu za trajni prekid vatre. Obe strane treba da iskoriste u potpunosti prednosti postojećih mehanizama na terenu kako bi smirile tenzije”, navodi se u saopštenju UN, prenosi TAS S.

Još se kaže da su „Ujedinjene nacije spremne da pomognu u iznalaženju održivog rešenja u graničnom sporu, ako to obe strane zatraže“.

Tenzije na granici između Kirgistana i Tadžikistana eskalirale su 14. septembra.

Prema navodima kirgistanske strane, tadžikistanski graničari u sredu su ušli u granično područje u regionu Batken u Kirgistanu, i “zauzeli borbene položaje“.

Kao odgovor na zahtev za napuštanje teritorije, tadžikistanski graničari su otvorili vatru, a osim ovog, nekolko sati kasnije došlo je i do oružanih sukoba i u drugim oblastima u regionu Batken, prenosi TAS S.

Graničari Kirgistana su u subotu prvi put saopštili da je došlo do oružanog napada na region Oš, dok su svi prethodni incidenti dogodili u regionu Batken, navodi ruska agencija.

Prema poslednjim podacima, u Kirgistanu su 24 civila ubijena, a više od 120 je povređeno.

Kirgistanske vlasti su evakuisale više od 136.000 stanovnika iz Batken regiona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: