Podeli vest

Skoro dve trećine ukrajinske dece napustilo je svoj dom od početka ruskog napada na Ukrajinu, najmanje 142 poginulo, saopštio je UNICEF

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina scene rata
Foto: Shutterstock ilustracija

Skoro dve trećine ukrajinske dece napustilo je svoj dom od početka ruskog napada na Ukrajinu, 24. februara, a Ujedinjene nacije su utvrdile da je 142 dece od tada poginulo, mada je taj broj sigurno mnogo veći, saopštio je UNICEF.

Manuel Fontejn, direktor UNICEF-a za programe hitne pomoći, koji se upravo vratio iz Ukrajine, rekao je da za 31 godinu svog humanitarnog rada nije video da tako brzo toliki broj dece bude raseljen.

“Bili su primorani da sve ostave za sobom – svoje domove, škole, a često i članove svoje porodice”, rekao je Fontejn u obraćanju Savetu bezbednosti UN napominjući da je 4,8 od ukupno 7,5 miliona ukrajinske dece raseljeno.

On je precizirao da je 2,8 miliona dece raseljeno unutar ukrajinske teritorije, a dva miliona su izbeglice u drugim državama, preneo je AP.

Fontejn je upozorio da je skoro polovina od 3,2 miliona dece koja su u Ukrajini ugrožena nedostatkom hrane, a da je najgora situacija u opkoljenom gradu Marijupolju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: