Podeli vest

Kanabis je od 1. aprila u Nemačkoj legalan. Međutim, svako ko želi da vozi pod dejstvom kanabisa i dalje rizikuje da izgubi vozačku dozvolu i dobije astronomsku kaznu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto: Pexels

Iako je konačna legalizacija kanabisa u Nemačkojstupila na snagu 1. aprila, propisi o drumskom saobraćaju i dalje zaostaju u određivanju gornje granice THC-a u krvi.

Do sada, zbog opšte zabrane kanabisa, koja je još uvek bila na snazi do kraja marta, nije postojao fiksni zahtev za nivo THC-a u krvi, za razliku od alkohola u krvi, gde se primenjuje oznaka od 0,5 promila.

Sve dok to još nije utvrđeno, nastavlja da važi ovaj uslov Zakona o saobraćaju na putevima: „Ko upravlja motornim vozilom na putu pod dejstvom opojne supstance, postupa protivpravno.

Kanabis je takođe potpadao pod ove opojne supstance, a iako nije bilo fiksne granice, u sudskoj praksi i policijskim poslovima ustalila se oznaka od 1,0 nanograma po mililitru krvnog seruma.

Koja nova vrednost THC-a treba da bude gornja granica?

Uprkos dekriminalizaciji kanabisa, i dalje nije dozvoljeno voziti automobil pod dejstvom kanabisa. Ovo se neće promeniti novim zakonima, iako će gornja granica THC-a biti značajno povećana. Predviđeno je da ova granična vrednost kanabisa u drumskom saobraćaju bude zasnovana na naučnim principima. Stručna komisija je krajem marta dala preporuku od 3,5 nanograma THC-a po mililitru krvnog seruma, saopštilo je Federalno ministarstvo saobraćaja.

Međutim, ovo je još uvek samo preporuka koja još nije pravno obavezujuća. Dok se to ne dogodi, nastavlja da važi prethodno, nezvanično ograničenje od 1,0 nanograma.

Kanabis tokom vožnje u Nemačkoj: Ovo su kazne

Ukoliko se izmeri veća vrednost, učinjen je upravni prekršaj. U tom slučaju, vozač se suočava sa medicinsko-psihološkim pregledom (MPU) ili, u najgorem slučaju gubitak vozačke dozvole. Vozačku dozvolu mogu izgubiti i biciklisti koji su pod uticajem kanabisa.

Konkretno, vozači koji su prekoračili ograničenje za kanabis sreću se sa ovim kaznama.

Prvi prekršilac : 500 evra novčane kazne, 2 boda, zabrana vožnje na mesec dana

Drugi put : 1000 evra kazne, 2 boda, zabrana vožnje na tri meseca

Treći put : 1500 evra kazne, dva boda, zabrana vožnje na tri meseca

Ovde je odlučujući faktor uvek da li je ponašanje u vožnji bilo nenormalno ili ne. U zavisnosti od ponašanja u vožnji i posledica udesa, upotreba kanabisa tokom vožnje takođe se može smatrati krivičnim delom. Tada postoji rizik i od oduzimanja vozačke dozvole i od zatvorske kazne.

Testiranje na droge i kazne u Srbiji

Kanabis u Srbiji nije legalizovan. Testiranje se u Srbiji obično vrši na osnovu uzorka pljuvačke, koji može detektovati prisustvo sledećih narkotika:

 • Amfetamin, Kanabis, Kokain, Metamfetamin, Opijati, Metadon, Benzodijazepin
 1. Odbijanje kontrole na psihoaktivne supstance:
  • Novčana kazna do 120.000 dinara.
  • 14 kaznenih poena.
  • Oduzimanje vozačke dozvole na osam meseci.
  • Alternativno, zatvorska kazna od 30 dana.
 2. Pozitivan test na psihoaktivne supstance:
  • Isključenje vozača iz saobraćaja na 24 sata.
  • Zadržavanje u službenim prostorijama do 12 sati.
  • Novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.
  • 8 kaznenih poena.
  • Zabrana upravljanja motornim vozilom na najmanje šest meseci.

Problem za vožnju: Ovo je koliko dugo se kanabis može otkriti u krvi

Međutim, kanabis sa sobom nosi posebnu osobinu: za razliku od drugih opojnih sredstava kao npralkoholTHC se ne razlaže odmah, već se može akumulirati u telu. “To znači da se deponuje u mišićima i masnom tkivu i tamo stvara depoe. Za nekoga ko konzumira svakodnevno ili nekoliko puta dnevno, toliko se akumulira u njihovom telu da zatim otpušta THC iz ovih zaliha nazad u krv, čak i u vremenu u kojima korisnik nije konzumirao marihuanu“, objasnio je sudski lekar profesor Stefan Tones za MDR magazin „Voss & Team“.

Policijski komesar Majkl Fengler je takođe potvrdio MDR programu da „ne možemo da utvrdimo na licu mesta da li ga je osoba konzumirala direktno pre nego što je krenula na put ili veče ranije. Ili možda nedelju dana ranije, jer uzima toliko toga što se još uvek može otkriti kao proizvod razgradnje što je duže moguće“.

Kako ADAC izračunava, nivo THC-a dostiže svoj maksimum ubrzo nakon konzumiranja kanabisa, a zatim naglo opada i prepolovi se u narednih 45 do 60 minuta. Svako ko samo povremeno koristi kanabis trebalo bi da padne ispod trenutne granice od 1,0 nanograma u roku od šest sati. Ako redovno pušite travu, možda ćete moći da čuvate THC nekoliko dana. ADAC takođe ističe da se ove smernice mogu značajno razlikovati u pojedinačnim slučajevima – ne treba se oslanjati na ograničenje od šest sati.

Ostaje da se vidi u kojoj meri će ova okolnost biti uzeta u obzir u novom zakonu o saobraćaju na putevima koji se odnosi na kanabis u vožnji. Međutim, Andreas Kramer, advokat specijalista za saobraćajno pravo, vidi preporučenu novu gornju granicu od 3,5 nanograma kao fer vrednost:

„Mislim da je povećanje, na primer na vrednost od 3,5, definitivno vrednost kojom se može upravljati i takođe od strana prihvata rizik za koji je država odgovorna“, kaže on za MDR .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…