Podeli vest

Vest da je Vlada usvojila novu uredbu kojom deo auto-puta od petlje Beograd do Bubanj Potoka, postao gradska saobraćajnica unela je zabunu među građane koji ovih dana krše propise.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

policija
Foto: Shutterstock

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja upozoravaju da taj deo auto-puta u praksi još nije gradska saobraćajnica.

Uredba je samo preduslov da taj deo postane moto put

“Sve dok imamo na svakoj ulaznoj rampi znak za auto-put, moramo poštovati taj znak i ponašati se kao da smo na auto-putu”, upozoravaju iz Agencije.

Nakon ove

Sve dok imamo na svakoj ulaznoj rampi znak za auto-put, moramo poštovati taj znak i ponašati se kao da smo na auto-putu”.

Dakle, uredba je doneta, i kao takva stupa na snagu, ali sada tek slede izrade projekata i studije izvodljivosti

Šta će se dogoditi nakon što se steknu svi uslovi za ukidanje auto-puta?

Kako je najavljivano ranije, ovakva odluka sa sobom prvenstveno donosi novinu da će zaustavna traka postati dodatna vozna traka gde god postoje prostorne mogućnosti.

U teoriji, ovakva odluka donosi mogućnost da se na pomenutoj deonici prave raskrsnice, iscrtavaju pešački prelazi, postavljaju ležeći policajci.

Takođe, ovakva odluka bi potencijalno značila da bi ovim putem mogli da šetaju i pešaci, ali da je koriste i biciklisti i vozači električnih trotineta.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić je pre nekoliko dana izjavio da će se na ovaj način stvoriti uslovi da se ubrza javni prevoz i da se efikasnije koristi put.

Vesić je rekao za Tanjug da auto-put kroz Beograd nije imao sve karakteristike auto-puta i da je bilo prirodno da se definiše kao gradska saobraćajnica.

„Posle završetka obilaznice oko Beograda, stekli su se uslovi da predložim da se deo auto-puta koji prolazi kroz Beograd, od petlje Dobanovci, preko petlje Mostar, do petlje Bubanj potok, definiše kao gradska saobraćajnica kategorije drugog B reda i na taj način ona je prestala da bude auto-put. Završetkom obilaznice oko Beograda, kompletirali smo auto – put E-75 ili A1, kako je prepoznat u kategorizaciji u našoj zemlji i stekli su se uslovi za ovu promenu“, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: