Iako su e-cigarete prvobitno promovisvisane kao zdravija zamena za obične, pa čak i kao način da se prestane sa pušenjem, ali nova studija pokazuje šokantne i razoran uticaj, posebno na decu i mlade.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

elektronske cigarete
Foto: Pixabay

E- cigarete su osim trišta osvojile i naše škole. Upakovane u šarenu ambalažu sa sladunjavim ukusima izgledaju potpuno bezazleno i nije iznenađenje što su e-cigarete postale toliko privlačne tinejdžerima, pa čak i mlađoj deci.

Međutim e- cigarete treba shvatiti vrlo ozbiljno. Studija objavljena u avgustu sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrila je da su ljudi (svih uzrasta) koji koriste e-cigarete bili dvostruko podložniji bronhitisu i u 81% vežem riziku da će osetiti zviždanja u plućima u poređenju sa onima koji ne koriste e-cigarete.

Međutim, mladi su posebno u opasnosti. Najnoviji podaci iz NHS Engleska otkrivaju da je u protekloj godini bilo 15 slučajeva hospitalizacije dece mlađe od devet godina sa simptomima koje variraju od krvarenja pluća do kolapsa pluća.

Širom sveta, oni koji jedva da su tinejdžeri još uvek plaćaju cenu.

U julu je 20-godišnji Sean Tobin iz New Hampshirea, SAD, svetu pokazao svoj skener nakon kolapsa pluća usled upotrebe e-cigareta. Njegov rendgenski snimak bio je ispunjena naslagama ugljenika, što se prikazivalo kao alarmantne crne tačke, piše britanski Telegraf.

Komentarišući hospitalizacije, profesor Andrew Bush, konsultant pedijatrijskih bolesti grudnog koša u Royal Brompton bolnici u Londonu, opisao je e-cigarete kao opasnije za tinejdžere od običnih cigareta.

“Ako tinejdžer počne pušiti cigarete, verovatno najgore što će im se dogoditi je da će biti bolesni i da će osetiti mučninu i možda povraćati. Međutim, akutna upotreba e-cigareta ih može dovesti u bolnicu.”

Dr. Gareth Nye, predavač u fiziologiji i istraživač na Medicinskom fakultetu u Česteru, kaže da jedna od opasnosti koje e-cigarete predstavljaju za sve, od dece do odraslih, jeste da hemikalije koje se nalaze u njima mogu pokrenuti snažnu autoimunu reakciju u plućima, što može vremenom uzrokovati oštećenje.

Tinejdžeri u Srbiji “navučeni na vejp”

Istraživanje, udruženja ‘Roditelj’, sprovedeno krajem prošle godine, pokazuje da 78% roditelja tvrdi da njihova deca ne koriste ove proizvode. Čak 46% roditelja je ubeđeno da drugovi njihove dece koriste elektronske cigarete.

Ovim istraživanjem utvrđeno je da 37% mladih između 13. i 17 godine jesu konzumenti. Čak 99% zna šta su elektronske cigarete. Najčešće ih kupuju posle škole, pa onda vikendom i nešto ređe u slobodno vreme.

Poređenja radi, u Velikoj Britaniji odakle stižu upozorenja o štetnom uticaju e-cigareta posebno na decu i tinejdžere procenat onih koji su probali vejp je znatno manji nego u Srbiji i iznosi 21%.

Stručnjaci takođe navode da raznovrsni slatki ukusi – od jagode do banane, žvakaće gume, vanile pa čak i krofni – jednostavnost korišćenja i sadržaj nikotina znače da ih deca i tinejdžeri koriste prekomerno.

“Ako razmislite o načinu na koji neki tinejdžeri koriste ove uređaje, oni ih koriste tokom celog dana, ponekad se bude usred noći i vape-aju”, kaže Sally Huey, docent na Univerzitetu Georgetown u Vašingtonu, DC. “To može na kraju dovesti do ekvivalenta pušenja boksa cigareta vrednosti nikotina svakog dana.”

Ono što svi moraju da znaju je da završavanje e-cigarete – oko 600-800 povlačenja – odgovara okvirno pušenju do dve pakice od 20 cigareta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: