Podeli vest

Švedski proizvođač Luvly spreman je da na tržište izbaci mikro električni automobil koji se može spakovati u kutiju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

ELEKTRICNI AUTO
Foto: Pixabay

Brend Luvly uskoro počinje proizvodnju svog mikroautomobila pod nazivom”O”, koji će se na kućne adrese kupaca isporučivati u kutiji i sklapati poput Ikeinih proizvoda.

Mali auto za mali ego

Sa dužinom od 2,7 metara i težinom pet puta manjom od običnog automobila na baterije, Luvly O se pridružuje rastućoj ‘milastoj’ kategoriji malih automobila kao što su Citroen Ami, Microlino ili Silence.

Izvršni direktor kompanije Luvly Hokan Lutz, ne naziva to automobilom. Umesto toga, izmislio je akronim LUV za to, skraćeno od Light Urban Vehicle – referenca na ime brenda.

Sa težinom od samo 380 kilograma i dimenzijama od 2,7 metara dužine, širine 1,5 metara i visine od 1,5 metara, mikroautomobil ima za cilj najmanji mogući otisak. To je zato što kompanija želi da ima najznačajniji uticaj na emisije gasova staklene bašte smanjenjem veličine i potreba na minimum. Luvly O može da preveze dve osobe, ali sa prtljažnikom od 267 litara, ima mesta za kese iz supermarketa.

Maleni je Luvly troši 6 kVh na 100 kilometara i dolazi sa dve baterijeukupnog kapaciteta te 6,4 kWh. Svaka od baterija teška je tek 15 kilograma, i moguće ih je – umesto nadopunjavanja – brzo zamijeniti.

Autoputevima Luvly O “juri” brzinom od 90 km/h

Luvly O na autoputevima može da razvije brzinu od 90 km/h, iako je to van njegove namene, jer je njegovo polje gradska vožnja.

Prednost Luvly O u odnosu na rivale je cena. Luvly tvrdi da će automobil koštati oko 10.000 evra, što je prilično jeftinije od Microlina (14.900 evra) ili Silence S04 (13.950 evra), ali skuplje od Citroena AMI (7.790 evra).

Praktično pakovanje

Luvly može da transportuje komponente automobila u kutiji, što omogućava skladištenje dvadeset od njih u kontejneru.

Međutim, konačna montaža nije u rukama krajnjeg korisnika. Dakle, Luvli ima za cilj mikro-fabrike u različitim regionima da se pobrine za to. Predstavljanje će početi u Stokholmu, a gradovi poput Milana i Pariza su dalje na listi želja.bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: