Janković je navela za Tanjug da prosvetari imaju dosta problema, ali da je jedan od najvećih mala zarada, zbog čega traže povećanje plate od 20 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

unija sindikata
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković, rekla je danas da će u najavljenom štrajku prvog dana školske godine, 1. septembra, učestvovati oko 500 škola članica Unije, u kojima će časovi biti skraćeni na pola sata.

Janković je navela za Tanjug da prosvetari imaju dosta problema, ali da je jedan od najvećih mala zarada, zbog čega traže povećanje plate od 20 odsto.

“Imamo problem da nađemo mlade ljude koji žele u prosvetu. Smatramo da je jedan od razloga zarada i da bi nas povećanje od 20 odsto dovelo malo iznad republičkog proseka, što smatramo da nije preveliki zahtev”, kazala je Janković.

Navodi da prosvetari traže i isplatu ostatka dugovanja od 50.000 dinara, promenu zakona, pravilnika i uputstava iz oblasti obrazovanja uz socijalni dijalog, kao i smanjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju.

Kada je reč o zahtevu da se smanji broj učenika u odeljenjima, Janković kaže da je problem što u manjim sredinama skoro nema učenika, dok ih u gradskim sredinama ima više od 33, te da bi smanjenje bilo u cilju postizanja kvalitetnijeg obrazovanja.

Janković je rekla da će od 830 škola članica Unije, u štrajku učestvovati 500, u kojima će časovi trajati pola sata, a nastava, ističe, neće biti nadoknađena subotom.

“Štrajk se održava u zakonskim okvirima, zato nema nadoknade časova. Borili smo se da promenimo zakon da možemo skroz da obustavimo rad škola, jer se bojim da jedino obustavom rada mozemo da rešimo sve naše probleme”, navela je Janković.

Pored štrajka, dodaje, istog dana biće organizovani protesti u više od 20 gradova, konferencije za novinare, razni performansi.

Janković kaže da je 1. septembar tradicionalno ne samo početak godine, već i štrajka prosvetnih radnika, sa ciljem obraćanja široj javnosti, od koje očekuju da podrži nastavnike i učenike.

“Ovi naši zahtevi su stari i o njima se nije razgovaralo, nismo se pomerali sa mrtve tačke i za sada nemamo poziv što se tiče ministra”, kazala je ona.

Janković je navela i da danas u 11.00 sati počinju razgovori u Ministarstvu prosvete o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, na koje ih je pozvala pomoćnica ministra Gabrijela Grujić, ocenjujući da je to pozitivan pomak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: