Podeli vest

Julski uvećani računi za struju iznenadili su građane, a udruženja potrošača pružaju savetodavnu podršku kako da proverite da li je potrošnja zaista onolika koliko na računu stoji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

STRUJA
Foto: Pixabay

Na društvenim mrežama šire se slike julskih računa za električnu energiju i svi se pitaju šta se dogodilo.

JUdruženje potrošača “Efektiva” na dnevnom nivou dobija desitene upita na koji način proveriti tačnost računa i kome se žaliti.

“Za jedan stančić koji je prazan već više godina stigao nam je račun od 3.500 dinara, a nikada nije bio veći od samih pretplata, tj u poslednje vreme oko 850 dinara. Šta da radimo”, komentar jedne od korisnica koje su se do sada obratile “Efektivi”.

“Zbog uvećanih računa za jul, EPS je do sada dobio 1.067 prigovora potrošača, od čega je 403 rešeno pozitivno! Hej! 40% prigovora su rešeni uspešno, što znači da je gotovo na svakom drugom brojilu bilo “muvanja”!” stoji na zvaničnom nalogu ovog Udruženja.

Kako prenosi RTS iz udruženja “Efektiva” dali su i uputstvo kako se ponašati u vezi sa uvećanjem.

“Građani koji žele da uđu u taj način dokazivanja, a to im je jedini način, oni treba da plate nesporni deo, dakle ako procene da je to 3.000 dinara, a da preostalih tri, četiri, pet, koliko je preko, da ne plate i da obaveste EPS o tome. Dakle, da koriste svoje pravo predviđeno Zakonom o zaštiti potrošača, a onda neka EPS dokazuje da li je taj sporni deo stvarna potrošnja ili je to neka greška”, rekao je Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva”

Ipak, iz EPS-a kažu da grešaka ima, ali da ne više nego obično.

Kako za RTS navode od 2.730 prigovora kupaca na očitano stanje u julu, 1.615 bilo je opravdano.

U odnosu na više od tri miliona potrošača u kategoriji domaćinstva, dodaju da je to uobičajen broj prigovora.

Građani koji sumnjaju u ispravnost računa reklamacije mogu da podnesu mejlom, da pozovu telefonom ili na šalterima ekspozitura, a rok za žalbe, kako kažu u Udruženju “Efektiva”, još traje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: