Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Predsedništva Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ALEKSANDAR VUCIC
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Predsednik Srbije se na početku svog obraćanja osvrnuo na konsultacije koje je obavio sa političkim strankama pre formiranja nove vlade

On je istakao da je zadovoljan razgovorima koje je obavio sa predstavnicima izbornih lista, u okviru konsultacija o mandataru nove vlade, dodajući da mu se čini da je većina političkih stranaka razumela težinu situacije sa kojim se suočavamo.

“Važno je da smo razgovore obavili, iako oni ne znače da smo se u svemu saglasili i da po mnogiim pitanjima mislimo isto ili slično, ali smo mogli da razgovaramo, što je dobro za sprsku demokratiju”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je izrazio žaljenje što “jedna i po lista” nije bila zainteresovana da učestvuje u onome što je građenje institucija i ustavna odgovornost.

“Ali, verujem da će se to promeneiti, a bilo bi važno za demokratski

poredak”, rekao je Vučić.

Dodao je da je zadovoljan konstruktivnošću, korektnim odnosima i relativno dobrim nivoom odgovornosti za situaciju u zemlji.

Vučić je danas, i prošle sedmice u četvrtak i petak, obavio konsultacije sa predstavnicima lista koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Plenkoviću sam prvi put uputio zahtev za posetu 2. septembra 2021. godine

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prvi put zatražio zvanično da poseti Jasenovac 2. septembra 2021. godine, ističući da je to bilo mesec dana nakon obeležavanja godišnjice “Oluje”.

Vučić je tokom obraćanja javnosti to kazao odgovarajući na tvrdnje hrvatskih medija da je jučerašnjim pokušajem da poseti Jasenovac želeo da provocira jer se približava 4. avgust, kada se i obeležava godišnjica Oluje, kako kaže, njihovo slavlje, a naše tugovanje.

Dug je spisak zvaničnika Hrvatske koji su posetili Srbiju bez procedure

Predsednik Vučić izjavio je danas, na pitanje novinara zašto za posetu Jasenovcu nije ispoštovao hrvatski protokol i išao, kako je to predviđeno, preko Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, da se uvek takve stvari prvo dogovore na više nivou i da onda nije ni potrebna procedura, pošto postoji poverenje, kao i da je veliki broj hrvatskih zvaničnika bez procedure i ikakvih problema posetio Srbiju.

“Kada je reč o tome da li je poštovana procedura ili nije, prvo razgovarate sa partnerima na ljudski način. Ne morate da idete tako i takve stvari se rade tek kada se ugovore na najviše nivou, onda se ide na Ministarstvo spoljnih poslova, a nekada i ne mora da se ide, jer postoji poverenje”, rekao je Vučić.

Obožavam Jadransko more, ali mi je Jasenovac važniji

Aleksandar Vučić istakao je danas da obožava Jadransko more, ali da mu je Jasenovac važniji od svakog mora.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li inače ne voli more ili samo “hrvatsko more”, istakao da se to more zove Jadransko i da je tako učio iz geografije.

Imaćemo bolje odnose sa Hrvatskom, a kada – “o tom potom”

“Imaćemo mi mir sa Hrvatskom, bolje odnose jednog dana, kada će doći – otom potom, a svakako gore ne možemo da imamo, ocenio je večeras predsednik.

“Oni koji misle da su unizili mene ili Srbiju, unizli su sebe, jer su pokazali šta su tabu teme i zabranjena mesta”, poručio je u obraćanju građanima Vučić govoreći o zabrani posete Jasenovcu.

Nemam kontakta sa zvaničnicima Hrvatske, a ne znam ni o čemu bismo razgovarali

Predsednik Vučić izjavio je večeras da se, nakon što mu nije dozvoljena poseta Jasenovcu, nije čuo ni sa kim od hrvatskih zvaničnika, a ne zna, kaže, ni o čemu bi sa njima razgovarao.

“Ni sa kim nisam kontaktirao od predstavnika hrvatskih vlasti, osim sa Miloradom Pupovcem, a ne znam ni o čemu da razgovaram”, rekao je Vučić na pitanje da li se, posle zabrane posete, možda čuo sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Informacija o zabrani puta u Jasenovac prvo se pojavila u hrvatskim medijima

Predsednik je izjavio danas da se informacija o tome da mu je zabranjen odlazak u Jasenovac prvo pojavila u hrvatskim medijima juče ujutru, dok iz Srbije nije bilo reakcije jer je naša zemlja želela da protestnu notu hrvatskom ambasadoru uputi u tišini.

To se dogodilo, kaže, zato što su oni mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi želeli da notu predamo u tišini, već je bio zakazan sastanak za 10.00 na kojem će nota biti predata i zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima.

Čim me obaveste o većini predlažem mandatara

Aleksandar Vučić rekao je večeras da je završio konsultacije sa strankama i listama koje su osvojile mandata na prošlim izborima i najavio da će čim ga SNS, koja da treba da počne razgovore sa SPS, obavesti da je obezbedila većinu, saopštiti mandatara.

Vučić je na konferenciji za štampu kazao da su ga SNS i njeni koalicioni partneri obavestili da već imaju većinu u skupštini, koja se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika.

Ako bude problema, postoje planovi za smanjenje tempetature grejanja

Predsednik Vučić najavio je danas mogućnost da se tokom zime ograniči centralno grejanje u stanovima na određenu temperaturu ukoliko bude problema sa isporukom enegenata, ako se, na primer, neko pozove na “višu silu”, što se već dešava pojedinim zemljama.

“Mi smo razmatrali opcije, ali nismo doneli zaključke da to činimo, svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje je ušteda od oko 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom. Još to nismo razmatrali, ali da znate da ako budemo imali većih problema ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Povećane rezerve gasa u Banatskom Dvoru na 234 miliona kubika

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija povećala svoje rezerve gasa u skladištu Banatski Dvor na 234 miliona kubnih metara, što je dovoljno, ako se dnevno povlači pet miliona, da je to dovoljno za nekih 46 ili 47 dana.

“Imaćemo za 50 dana tačno, ako je maksimalno izvlačenje po pet miliona kubnih metara, iako nam je potrošnja veća. Ali, zato skladištimo gas u Mađarskoj kako bi mogli još po šest miliona da izvlačimo dnevno”, rekao je Vučić.

Kada dođe do poskupljenja struje, ono neće biti veće od 10 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa, da ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.

“Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: