Podeli vest

Gasprom poručio da ne može da garantuje snabdevanje gasom zbog “vanrednih” okolnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Gasprom gas
Foto: Shutterstock

Ruski Gasprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdevanje gasom zbog “vanrednih” okolnosti, navodi se u pismu ruske državne gasne kompanije, javlja Rojters.

U pismu datiranom na 14. jul, za koje britanska agenicja navodi da je u njega imala uvid, piše da od 14. juna “više sile” utiču na snabdevanje.

Dodaje se da je to standardna formulacija u poslovnim ugovorima što podrazumeva ekstremne okolnosti koje stranku oslobadaju njenih zakonskih obaveza.

Rojters dodaje da Gaspom nije imao komentar, dok je najveći nemački uvoznik ruskog gasa Uniper bio među kupcima koji su rekli da su dobili pismo i tu tvrdnju formalno je odbacio kao neopravdanu.

RVE, najveći nemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog gasa, takođe je saopštio da je dobio obaveštenje o višoj sili, ali se uzdržao od bilo kakvog komentara.

Trgovački izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao da se “viša sila” odnosi na gasovod Severni tok 1, glavni put snabdevanja do Nemačke i njenog okruženja.

Navodi se da su protoci kroz cevovod ravni nuli jer je gasovod podvrgnut režimu godišnjeg održavanja koje je počelo 11. jula i trebalo bi da se završi u četvrtak.

Rojters navodi se da se Evropa plaši da bi Moskva mogla da obustavi isporuku gasa kao vid odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, što bi pojačalo energetsku krizu zbog koje bi region mogao da bude doveden u recesiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: