Podeli vest

Sud je ukinuo uslov da žene moraju biti visoke najmanje 1,60 metara u presudi u slučaju koji je podnela mlada žena kojoj je 2017. godine zabranjeno da polaže testove.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mup
Foto: Shutterstock

Žene nižeg rasta moći će da se pridruže španskim policijskim snagama nakon što je najviši sud u zemlji danas presudio da je minimalna visina za žene koje žele da budu u policiji diskriminatorska.

Sud je ukinuo uslov da žene moraju biti visoke najmanje 1,60 metara u presudi u slučaju koji je podnela mlada žena kojoj je 2017. godine zabranjeno da polaže testove jer je bila četiri centimetra niža od potrebnog minimuma, preneo je Rojters.

Zahtev “predstavlja indirektnu diskriminaciju žena u odnosu na muškarce čija je potrebna visina (1,65 metara) mnogo manje zahtevna, jer je procenat žena (u Španiji) ispod tog nivoa (25 odsto) mnogo veći od procenta muškaraca (tri odsto)”, navodi se u sudskom dokumentu.

Pod uslovom da podnositeljka tužbe položi ispite, sud je naložio policiji da je zaposli i prizna joj radni staž kao i ženama koje su primljene u policiju 2017. godine.

Prema svetskom istraživanju koje je sproveo Imperijal koledž u Londonu, prosečna visina 19-godišnjih Španaca bila je 1,76 metara u 2019. godini, dok su žene istog uzrasta bile u proseku visoke 1,62 metra.

Španci su kada je u pitanju visina rangirani na 58. mestu od 200 zemalja i teritorija, dok su žene na 77. mestu.

Sud je naveo da nacionalna policija nije pružila opravdanje za ograničavanje pristupa osobama koje traže posao na osnovu njihove visine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: