Podeli vest

Vakcina bi mogla da smanji za 80 odsto broj beba i male dece primljene u bolnicu sa respiratornim sincicijskim virusom (RSV), pokazala je najnovija međunarodna studija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vakcina
Foto: Pixabay

I
straživanje objavljeno u časopisu Nju England džurnal of Medicin obuhvatalo je 8.058 zdravih beba starosti do 12 meseci iz Velike Britanije, Francuske i Nemačke, koje su se približavale svojoj prvoj sezoni RSV.


Pokazalo se da je od 4.037 novorođenčadi koje su primile vakcinu “nirsevimab” samo 11 (0,3 odsto) hospitalizovano, u poređenju sa 60 beba (1,5 odsto) koje su hospitalizovane nakon što su primile samo standardnu negu, piše Gardijan.


Istraživači su rekli da je ispitivanje, koje su finansirali Sanofi i Astra Zeneka, pokazalo da je vakcina nirsevimab smanjila verovatnoću prijema u bolnicu sa šest na jedan prijem na 1.000 ranije zdravih odojčadi, što je efikasnost od 83,2 odsto.


Iako RSV, infekcija grudnog koša koja pogađa bebe i malu decu, obično izaziva blage simptome slične običnoj prehladi, kod nekih odojčadi virus može postati teži i dovesti do komplikacija kao što su bronhiolitis i pneumonija.


U Engleskoj, RSV je vodeći uzrok hospitalizacije novorođenčadi, sa skoro 31.000 dece uzrasta od četiri godine i manje, dok, piše Gardijan, taj virus u UK godišnje prouzrokuje između 20 i 30 smrti novorođenčadi, odnosno oko 100.000 dece mlađe od pet godina širom sveta svake godine.


Vakcina “nirsevimab” odobrena je za upotrebu u Velikoj Britaniji od strane Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode u novembru 2022. godine, ali tek treba da bude ponuđena u okviru programa vakcinacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: