Politika proširenja Evropske unije je više nego ikada ranije geostrateška investicija u dugotrajni mir, izjavio je danas evropski poverenik za proširenje Oliver Varhelji na početku međunarodne ministarske konferencije “Budućnost proširenja EU: Poglavlje 23 – pravosuđe i osnovna prava”, koja se održava u Zagrebu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

varheji
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa i predstavništvo Evropske komisije u Hrvatskoj organizovali su dvodnevnu ministarsku konferenciju za države kandidate za članstvo u EU, s naglaskom na pregovaračko poglavlje 23 (pravosuđe), prenosi HINA.

U Zagreb su stigli ministri pravde BiH, Crne Gore, Gruzije i tzv. Kosova, kao zamenici ministara i predstavnici ministarstava pravde iz Moldavije, Albanije, Severne Makedonije, Ukrajine, Srbije i Turske.

“Politika proširenja EU je sada više nego ikada pre geostrateška investicija u dugotrajan mir, stabilnost i sigurnost za ceo naš kontinent”, istakao je Varhelji u tokom svog uvodnog video-obraćanja.

On je istakao da je napredak u poglavlju 23 ključan za demokratski razvoj država, nezavisnost njihovog pravosuđa i zaštitu osnovnih prava građana, a posledično je značajan i za ekonomski razvoj.

“Svaki konstruktivan iskorak prema tim ciljevima dovodi nas bliže stabilnoj i mirnoj Evropi”, zaključio Varhelji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: