Podeli vest

Psiholog Beki Kenedi daje savete o roditeljstvu milionima pratilaca na Instagramu – uključujući i poznate roditelje. Predstavljamo tri njena saveta na koje roditelji posebno reaguju

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Odgajanje dece je veliki i ponekad veoma težak zadatak , većina roditelja bi se verovatno složila sa tim. U to je uverena i psihološkinja Beki Kenedi:

„Ne postoje savršeni roditelji. Greške i izazovi su deo posla“, rekla je ona u videu na Instagramu. “Ali niko nam ne govori šta dalje da radimo.”

Ali ko je žena koju na platformi prati preko 2,7 miliona ljudi i od koje savete traže i poznate ličnosti poput Džesike Bil, Riz Viterspun i Čelsi Klinton?

Časopis Time je opisao nju kao „šaptač roditelja milenijalaca“. NJujorčanka nije ni edukator ni pedijatar, već psihoterapeut za odrasle. I sama je majka troje dece i autorka više knjiga

Da li je roditeljstvo danas teže nego ranije?

Na pitanje da li je roditeljstvo danas zaista mnogo teže nego što je bilo, ona je za „Zidojče cajtung” odgovorila: „Roditelji su ovih dana više rasejani nego ikada ranije. Uvek imamo svoje uređaje na vidiku, uvek postoji nešto zanimljivo za pogledati i pročitati. Naša tolerancija na frustraciju je veoma niska, a naša rasejanost je ogromna.”

Prema rečima ove psihološkinje, roditelji moraju da počnu od sebe jer, po njenom mišljenju, većina porodičnih problema se ne može se rešiti uplitanjem dece.

Da bi olakšala podizanje dece, ona daje konkretne roditeljske savete u kratkim video snimcima na Instagramu. Sakupili smo tri saveta od Beki Kenedi.

Savet 1 Dobri roditelji provode neko vreme daleko od svoje dece

Kenedi naglašava važnost odvajanja vremena za sebe – čak i ako je dete uznemireno zbog toga: „To nije znak da ste loš roditelj“, kaže ona. „Kada odvojite vreme za sebe, bilo da idete na piće sa drugaricama, putovanje, šetnju ili izdvojite vreme za kupanje, pokazujete svom detetu da ga volite, ali i da volite sebe. Ona piše o postu: „Hajde da izazovemo mit da je roditeljstvo sve u žrtvovanju i stvorimo novi narativ: Naše želje su važne. Naše potrebe su važne. Mi smo važni“.

Savet 2 Avion pogađa turbulencije – koju izjavu želite da čujete?

Jedna od Kenedijevih omiljenih slika: metafora aviona. Zamislite da sedite u avionu koji zapada u turbulencije. Koju od tri izjave biste voleli da čujete od pilota? „Prestani da vrištiš! Nema razloga da se nerviraš. Sve je dobro.” Ili: „Vašom nervozom nervirate i pilota! Bila je loša ideja što ste krenuli na put sa nama. Šta sad da radimo?” Ili bolje rečeno: „Upali smo u turbulencije. Znam da si uplašen, u redu je. Znam šta radim“.

Prema Kenedi, to je treći odgovor: „Deca žele nekoga ko može da prepozna njihova osećanja i da ne budu pod njihovim uticajem – to je ono što daje osećaj sigurnosti“, objašnjava ona u objavi na Instagramu.

Savet 3 VERUJEM TI – Reči će zaustaviti svaki bes

Kenedi ovo obećava u videu. Tako, na primer, ako mališan želi sladoled za doručak, treba da odgovorite: „Sad si stvarno hteo sladoled, verujem ti“. Ali ne treba popuštati. Prema Kenedij, ove dve reči pomažu jer detetu daju do znanja da su viđene i shvaćene ozbiljno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: