Podeli vest

Mihajlović je uputila apel svim gradovima i opštinama, javnim preduzećima, državnoj upravi, da se što pre priključe i krenu sa štednjom kako bi pomogli svojoj državi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, tokom posete Nišu, da država pravi planove kako da EPS proizvede više struje, kao i da je omogućen i uvoz uglja, te da se pregovara sa Mađarskom i Azerbejdžanom o uvozu struje do kraja marta, a da se o restrikcijama ne razgovara.

Odgovarajući na pitanje da li će preporuke za uštedu električne energije postati i obavezne mere, Mihajlović je rekla da je važnije da svi shvatimo značaj električne energije.

Ponovila je da država nijednog trenutka ne pravi planove restrikcije, već da pomaže EPS-u da proizvede što više električne energije.

“Imamo mnogo stručnjaka koji se danas pojavljuju u medijima, koji sebe nazivaju energetskim stručnjacima, a niko pojma nema čime se bavio ili šta je završio i takvi stručnjaci govore o restrikcijama”, rekla je ona.

Tokom obilaska distributivnog dispečerskog centra EDS u Nišu istakla je da državne ustanove, lokalne samouprave i javna preduzeća treba da budu primer i prvi počnu sa smanjenjem potrošnje električne i toplotne energije.

Dodala je da je suština da, bez obzira na to da li će preporuke postati obavezne mere ili ne, svi zajedno, kao društvo i država, učestvujemo u smanjenju potrošnje.

„Postoji razlog zašto smo baš danas u Nišu, a to je zato što je ovo grad koji je prvi počeo sa sprovođenjem preporuka o smanjenju potrošnje energije gašenjem dekorativne rasvete i pravljenjem planova za naredni period. Ovo je i prilika da pozovemo i druge opštine i gradove da krenu sa sprovođenjem preporuka, jer je to način da pomognu sopstvenoj državi, kako ne bismo davali ogroman novac za uvoz struje”, rekla je ona.

Uputila je apel svim gradovima i opštinama, javnim preduzećima, državnoj upravi, da se što pre priključe i krenu sa štednjom kako bi pomogli svojoj državi.

Mihajlovićeva je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na povećanju ušteda sprovođenjem projekata unapređenja energetske efikasnosti i subvencijama za postavljanje solarnih panela.

„Više od 25.000 domaćinstava završava projekte koje smo zajedno pokrenuli i to je jedan način, a drugi su preporuke kojima pokušavamo da ostvarimo dodatne uštede”, rekla je ona.

Dodala je da će javna preduzeća i državna uprava do 15. septembra dostaviti planove o uštedi 15 odsto energije.

Naglasila je i da su preporuke za domaćinstva važne, zato što u ukupnoj potrošnji najveći procenat jesu domaćinstva.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovska rekla je da taj grad pomaže državi da obezbedi energetsku stabilnost.

“Pola sata posle donošenja preporuka dali smo nalog svim gradskim ustanovama da ugase dekorativna svetla i mislim da smo primer za druge opštine i gradove. Nećemo stati, to je samo početak, uspeli smo da zamenimo 65 procenata rasvete u gradu i na taj način napravimo znatne uštede. Takođe, sve mere koje država bude donela ćemo pratiti“, rekla je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: